Politika

Posle novih tenzija na severu Kosova, Vučić se sastao sa predstavnicima Kvinte, u Beograd dolazi i komandant KFOR-a

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

14/06/2023

-

08:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova i Metohije noć je protekla mirno, a M.M, koji je juče uhapšen u severnom delu Kosovske Mitrovice, određeno je zadržavanje od 48 sati, potvrdio je advokat Nebojša Vlajić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sasao se danas sa predstavnicima zemalja Kvinte, a on će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM, danas razgovarati i sa komandantom KFOR-a koji dolazi u Beograd.

Vučić je izjavio da je odlučio da ne kaže ni jednu reč o današnjem sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte, navodeći da je tako bolje za sve.

"Doneo sam odluku da ne kažem ni jednu, jedinu reč, o sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU u Srbiji. Smatram da je to bolje za sve", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

U utorak su, podsetimo, na severu Kosova izbile nove tenzije, a na akciju hapšenja kosovskih specijalca reagovali su građani severnog dela Mitrovice. Oni su na neko vreme blokirali jednu od raskrnica koja vodi ka južnom delu Mitrovice, u pravcu policajaca, koji su se povukli nakon akcije.

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, u Kosovskoj Mitrovici danas su počeli sa radom i prodavnice i ugostiteljski objekti.

U ostale tri opštine na severu Kosova i Metohije - u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku - nastavljaju se protesti Srba ispred opštinskih zgrada.

M.M. je treći uhapšeni pod optužbom za nemire na severu. 

"M. M. sam obišao popodne u policijskoj stanici u Prištini. U roku od ovih 48 sati mora da bude izveden pred sudiju, kako bi se odlučilo o eventualnom pritvoru“, rekao je Vlajić.

Kako je dodao, M. M. se sumnjiči za učešće u incidentu ispred kancelarije Opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice, kao i u događajima od 29. maja u Zvečanu.

Tanjug/Rade Prelić

 

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se, inače, danas sa predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije. O situaciji na severu KiM predsednik je juče razgovarao telefonom sa troje američkih senatora Krisom Marfijem, Džin Šahin i Pitom Riketsom.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da se sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom Džoanom, sa kojim se danas sastao, saglasio da je potrebno preduzeti korake za hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije.

Kako je najavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, u Beograd dolazi komandant Kfora sa kojim će razgovarati predsednik Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

"Nama je važno da razgovaramo sa KFOR-om. Važno je da KFOR ukloni nelegalne prisutne snage ROSU sa severa KiM koji očigledno imaju za cilja da okupiraju sever naše južne pokrajine", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Euronews

Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Džozepa Borelja podelio je članicama predlog paketa mera ako kosovska vlada i premijer Aljbin Kurti ne preduzmu adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija, naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano za Euronews Srbija.

Stano je naveo i da je Borelj primio Kurtijevo pismo i da će kako i uvek na njega odgovoriti odgovarajućim kanalima. Kurti je danas izjavio je da je međunarodnim predstavnicima predao svoj predlog od pet tačaka za rešenje situacije na severu Kosova i Metohije.

Stano je dodao  da EU dosad nije videla nikakve odlučne i hitne korake premijera Kurtija potrebne za deeskalaciju situacije.

"Najnovija dešavanja na severu Kosova samo dokazuju da se eskalacija i dalje nastavlja, a to je protiv interesa Kosova i svih ljudi na Kosovu. Podelili smo sa državama članicama EU nacrt mera koje treba preduzeti, ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija", naveo je Stano.

Zajednička sednica Vlade Albanije i vlade privremenih prištinskih institucija, koja je trebalo da se održi sutra u Đakovici, je otkazana.

Komentari (0)

Srbija