Politika

Kurti ne odustaje od eskalacije: Koliko dugo će Priština još moći da izbegava zahteve Zapada

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nevena Zdravković

15/06/2023

-

07:32

Kurti ne odustaje od eskalacije: Koliko dugo će Priština još moći da izbegava zahteve Zapada
Aljbin Kurti i Žozep Borelj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nadali smo se boljem rezultatu misije, poručio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak pošto je sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom posetio Prištinu i Beograd. Samo dan kasnije, na severu Kosova došlo je do novih tenzija, a u Mitrovici je uhapšen još jedan Srbin pod optužbom za nemire. 

Nove fotografije i snimci naoružanih kosovskih specijalaca na ulicama u sred bela dana izazvali su strah od nove eskalacije, a u jeku napetosti, državama članicama EU podeljen je predlog paketa mera ako kosovska vlada i premijer Aljbin Kurti ne preduzmu adekvatne i hitne mere za deeskalaciju situacije. Tenzijama tu nije bio kraj, pa je situacija dodatno zategnuta u utorak hapšenjem trojice naoružanih kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije.

Ono što se, međutim, u ovom trenutku nameće kao pitanje je hoće li i kako Kurti da odgovori na predloge iz Evrope, kao i dokle će moći da odbija i zahtev Vašingtona o povlačenju specijalaca i gradonačelnika sa severa?

Kriza na severu izazvana upadom kosovskih specijalaca u opštinske zgrade, kako bi postavili albanske gradonačelnike, ušla je u treću nedelju, a da Kurti nije zasad ispunio nijedan zahtev koji mu je Zapad predočio. Međunarodni posrednici zbog toga su već aktivirali nekoliko "kaznenih" mera, kao što je isključenje Kosova iz vežbe "Branilac Evrope 23".

Kurti, međutim, ne samo da se oglušuje o pozive Zapada, već i sam pravi planove za deeskalaciju na severu. On se u utorak sastao sa ambasadorima Kvinte, posle čega je saopštio takav plan u kom nema reči o povlačenju kosovskih policajaca i gradonačelnika. Dodatno zaoštravanje usledilo je ubrzo, prvo ulaskom kosovskog ministra za infrastrukturu Ljiburna Aljiua u zgradu opštine Leposavić, iako mu je KFOR odbio posetu 9. juna, a onda i hapšenjem M.M. zbog optužbi za navodno učešće u incidentima 29. maja ispred zgrade opštine Zvečan.

"Najnovija dešavanja na severu Kosova samo dokazuju da se eskalacija i dalje nastavlja, a to je protiv interesa Kosova i svih ljudi na Kosovu. Podelili smo sa državama članicama EU nacrt mera koje treba preduzeti, ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija", naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano za Euronews Srbija.

Euronews

Lajčak i Eskobar su, međutim, Kurtiju već davali određene rokove da odgovori na zahteve EU i SAD, što se završilo bez odgovora, pa analitičari ocenjuju da kosovski premijer i dalje ne odustaje od svoje politike. 

"Ja mislim da je on ovim predlogom od pet tačaka ustvari dao odgovor i na prethodne poruke i pretnje Kvinte i Vašingtona, pri čemu su ove Vašingtona bile najoštrije. Ukoliko se on prema Vašingtonu ponaša tako dosta samouvereno i isključivo, i po ovim tačkama se vidi da ne odustaje od svoje politike, teško da bismo mogli da očekujemo neki drugačiji odgovor EU. Kurti jedino ako reaguje, on može da reaguje samo na mere Vašingtona i na mere NATO", rekao je za Euronews Srbija bivši diplomata Zoran Milivojević.

Šta predlaže Kurti, a čime preti EU?

Iako je Kurti u svom planu naveo i raspisivanje vanrednih izbora na severu, on je na pres konferenciji, kao prvu tačku svog predloga naveo "sprovođenje zakona" u četiri opštine na severu, kao i "identifikaciju i krivično gonjenje" onih koji su napali policiju, pripadnike KFOR-a i novinare.

Sledeća tačka je da se, po njegovim rečima, "kriminalne grupe" povuku sa severa pokrajine i da se zaustave njihove, kako je naveo, "kriminalne aktivnosti". Kurti predlaže i da takozvana kosovska policija, KFOR i EULEKS na svakih 15 dana sprovode zajedničke bezbednosne procene.

Tek kao četvrtu tačku on je istakao da će prištinska vlada, "u koordinaciji sa svim akterima", raspisati vanredne izbore u četiri severne opštine, koji će, kako je rekao, biti održani u "slobodnoj i demokratskoj atmosferi". Kurti je, takođe, predložio da se Beograd i Priština "odmah vrate dijalogu" u kome EU obezbeđuje sprovođenje postignutih dogovora i da se "u narednoj sedmici organizuje sastanak na visokom nivou".

Euronews

A odgovor na nova dešavanja na severu Kosova stigao je u utorak uveče iz Brisela. Iako nije zvanično saopšteno sa kakvim bi to merama Priština mogla da se suoči, Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje iz diplomatskih izvora, da se među predloženim merama koje je sačinio kabinet evropskog šefa diplomatije Žozepa Borelja nalaze obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posete (Kosovu) osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu zemlje.

Takođe, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU, koji uključuju članove kosovske vlade. Predlaže se i obustava značajnog finansiranja od strane EU počev od suspenzije odobravanja i implementacije predloga koje je Kosovo podnelo na poslednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan te suspenzija nekih pododbora između EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Stano je potom na svom Tviter nalogu objavio integralni tekst odgovora Žozepa Borelja na pismo  Aljbina Kurtija kome je nedvosmisleno predočio da će izostanak deeskalacije rezulturati negativnim posledicama o kojima su obaveštene sve države članice EU. 

Borelj konstatuje da se Kurti u svom pismu ne bavi ključnim elementima koji su bili okidač za izbijanje aktuelne krize, elementima koji bi morali biti rešeni kako bi se vratio mir na sever Kosova i Metohije. On je podsetio Kurtija da se od njega očekuje da primeni elemente za deeskalaciju koji su usaglašeni dogovorom 27 zemalja članica EU i SAD navodeći da je prvi korak u tom smeru da četiri gradonačelnika u opštinama na severu KiM privremeno obavljaju svoje dužnosti izvan opštinskih zdanja.

"Lopta u dvorištu SAD i EU"

Kako je za Euronews Srbija rekao Milivojević, reč je o političkim merama koje pre svega pokazuje da na Zapadu postoji široko nezadovoljstvo politikom Kurtija ili načinom na koji on sprovodi tu politiku, te da je definitivno postao manje prihvatljiv partner za rešavanje situacije.

"Drugo, govori da je dijalog definitivno u krizi i treće da EU nema mere i mehanizme da utiče odlučujuće na Kurtija da promeni politiku. Tako ja vidim kada je reč o Boreljovim merama. One imaju određeni svoj efekat, ali neće značajno uticati. Važan uticaj, najveći može imati samo Vašington. On sa ovim predlogom od pet tačaka pokušava da smanji pritisak, da amortizuje pretnje i da iskaže, da tako kažem, neku vrstu inicijative sa pokušajem da težište na odgovornost prenese na srpsku stranu", rekao je Milivojević.

Tanjug/Dopisnistvo KiM

 

Kako dodaje, sve je u rukama zapadnih centara moći - Vašingtona i većine u Briselu.

"Dokle su oni spremni i sa kojim merama da utiču na njega. Ako oni podignu nivo mera, njihovu efikasnost, njihove efekte i ako urgoze Kurtija na jedan ozbiljniji način, onda će on sasvim sigurno nešto učiniti. Ovako se još oseća sigurno i to pokazuje njegov predlog od pet tačaka", istakao je Milivojević.

Predsednik Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović podseća da su Ekobar i Lajčak prošle nedelje dali rok Kurtiju od dva dana da odgovori na zahteve SAD i EU za deeskalaciju situacije na severu.

"Ta dva dana su uveliko prošla, a ne vidimo da je Kurti ispunio zahteve iza kojih je stao kolektivni politički Zapad. Time se nameće i odgovor na pitanje dokle će Kurti moći još da se oglušuje na zahteve o povlačenju specijalaca i gradonačelnika, a to je - neograničeno. Odnosno, sve dok SAD i EU, u čijem dvorištu je sada lopta, ne disciplinuju Aljbina Kurtija", rekao je on za Kosovo online.

Karanović kaže da mu je teško da poveruje da oni nemaju mehanizme da to urade. 

"SAD neke robusne mere protiv privremenih prištinskih institucija neće preduzimati. A dok se to ne desi, Kurti će se ovako ponašati. Stalo je SAD, i možda jedino njima od velikih sila, da dođe do deeskalacije prilika na severu KiM. Oni ne žele da ove tenzije koje produkuju privremene prištinske institucije prerastu u neki lokalni ili, ne daj bože, regionalni rat, odnosno da se prošire. Oni to ne žele i očigledno i oni imaju neke svoje 'crvene linije'. Kurti taj vakuum kod političkog zapada i nesaglasja između Berlina i Vašingtona u vezi sa podrškom njemu lično i njegovoj političkoj opciji, obilato koristi", ističe Karanović.

Šta kažu Srbi sa severa KiM?

Govoreći o tome kakve bi to opcije mogli da imaju Srbi sa severa, Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice kaže za Euronews Srbija da nema mnogo opcija koje srpska zajednica može da preduzme.

"Mislim da se tu sada potencijalno može destiti, da postoje određene ideje o blokadama, i to je manje više jedino što može da se uradi u ovom trenutku jer je sve faktički na međunarodnoj zajednici, dakle ili će međunarodna zajednica stati u zaštitu (srpske) zajednice ili prosto pustiti policiju i kosovsku vladu da sprovede svoju ideju vladavine prava na Kosovu, posledica čega može biti masovno iseljavanje", rekla je ona.

Izlaz iz trenutne situacije ne vidi optimistično i smatra da će kosovska vlada "pritiskati" sve dok ne dođe do eskalacije.

"U tom trenutku će međunarodna zajednica morati da napravi neku odluku - ili da povuče KFOR i da pusti da se dalje razvija konflikt između policije i građana ili da KFOR zatraži od policije da napusti sever Kosova. U ovom trenutku zaista ne vidim drugo rešenje, bilo bi drugo rešenje politički dogovor u sklopu kog kosovska vlada povlači jedinice kosovske policije sa severa, ali ne smatram kao analitičarka da će se to desiti, što ostavlja samo ove dve opcije u kojima vlada Kosova nastavlja sa ovim rizičkim akcijama", zaključila je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u sredu sa ambasadorima Kvinte, ali, kako je poručio, o tom sastanku neće govoriti jer je tako "bolje za sve". Nedugo posle toga u sredu stigla je vest o o tome da su pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su, na teritoriji centralne Srbije trojicu naoružanih pripadnika kosovske policije.

Oni su uhapšeni na teritoriji opštine Raška, saopštio je direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i naglasio da srpska policija nije prešla administrativnu liniju. Iz Prištine dolaze optužbe za otmicu trojice specijalaca. Portparol KP Baki Keljani tvrdi da su pripadnici kosovske pogranične jedinice navodno "kidnapovani" u Leposaviću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija