Politika

Lutovac: Ako predsednik potpiše Zakon o vodama, tražićemo ocenu ustavnosti

Komentari

Autor: FoNet

16/07/2021

-

13:27

Lutovac: Ako predsednik potpiše Zakon o vodama, tražićemo ocenu ustavnosti
Lutovac: Ako predsednik potpiše Zakon o vodama, tražićemo ocenu ustavnosti - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od predsednika Srbije Aleksnadra Vučića da ne potpiše izmene Zakona o vodama, za koji tvrde da je protivustavan, a ako to učini, ta stranka će podneti inicijativu za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Srbije, najavio je danas predsednik DS Zoran Lutovac.

Lutovac je na konferenciji za novinare rekao da član 25 zakona predviđa direktnu pogodbu za zakup objekata na vodi i u ovom trenutku predstavlja sredstvo za legalizaciju i ostvarivanja privilegija onih koji su bliski sa vlastima.

Istakao je da nema dilemu da će Vučić postupiti onako kako mu kažu "savetnici za održanje rejtinga", pa ako oni budu kazali da će potpisvanje tog zakona uticati na njegov rejting, neće ga potpisati.

On nije čovek koji drži reč, ukazao je Lutovac, jer da je držao reč ne bi se kandidovao i bio predsednik države.

Potpredsednik DS za Beograd Filip Tatalović rekao je da će, u slučaju da zakon stupi na snagu, osmog dana na stotine nelegalnih splavova i sojenica biti legalizovano i dato u zakup direktnom pogodbom.

"Direktna pogodba za davanje u zakup javne svojine je i ranije bil moguća, ali samo ako nije postojao drugačiji način za to", podsetio je Tatalović i ponovio da je zakon protivustavan i nije u javnom interesu. 

Mali korak za RTS

Lutovac je ocenio danas da je Radiotelevizija Srbije gostovanjem opozicije u Jutarnjem programu učinila "mali koračić", ali da je mnogo važnije da uređivačka politika javnog servisa bude takva da građani budu slobodno, potpuno i blagovremeno informisani.

Lutovac je na konferenciji za novinare rekao da nisu toliko bitni njegovo gostovanje sa Aleksandrom Šapićem i duel Borisa Tadića i Ivice Dačića u trajanju od 20 minuta, koliko promena uređivačke politike RTS.

"Slobodno, potpuno i blagovremeno informisanje je uloga javnih servisa predviđena zakonom i mi pregovaramo da to postane praksa, da svakog dana informativni program bude u službi građana", konstatovao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, građani treba da budu informisani o slučajevima Krušik, Jovanjica, šta se događa u Jagodini, da gostuju ljudi drugačijeg mišljenja, koji kritički govore o situaciji u društvu. Manje je važno koliko će opozicija imati minuta, smatra Lutovac, jer RTS je servis svih nas, a ne "privatna prćija" Alekandra Vučića.

Preporuka za vas

Tadić: Ma kakav dogovor da bude vlast će biti u prednosti, Dačić: 5. oktobra vam nisu trebali pregovori jer  ste imali glasove
Vučić o izmenama zakona o vodama i zaštiti prirode: Potpisaću zakone ako su u skladu sa Ustavom
Vesić o izmenama zakona o vodama: Cilj je da se uredi postojeće stanje, neki splavovi će morati da budu uklonjeni
Bura oko izmena i dopuna dva zakona - o vodama i o zaštiti prirode: Šta zameraju ekološka udruženja

Komentari (0)

Srbija