Politika

Đilas: Preporučujem Vučiću da ne zakazuje izbore pod istim uslovima kao prošli put

Komentari

Autor: Fonet

16/06/2023

-

13:52

Đilas: Preporučujem Vučiću da ne zakazuje izbore pod istim uslovima kao prošli put
Đilas: Preporučujem Vučiću da ne zakazuje izbore pod istim uslovima kao prošli put - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da preporučuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne zakazuje izbore pod istim uslovima kao prethodni put, i istakao da "razume da mu je smena ministra Bratislava Gašića politički i stranački problem, ali da ne razume zašto mu je problem smena u Regulatornom telu za elektronske medije (REM)".

"Razumem da Vučić neće da smeni Gašića, jer mu je to i politički i partijski problem. To je naš zahtev i mi ćemo pri tome ostati. Ali ne razumem, zaista ne razumem da neko neće da promeni REM. Da izaberemo novi, profesionalni REM od uglednih ljudi, koji će da zabrani rijaliti i da govori o tome da li je neko prekršio ugovor pa treba da ostane bez nacionalne frekvencije", rekao je Đilas.

On je na konferenciji za novinare ispred Policijske stanice u Bulevaru despota Stefana rekao da smatra da u ovom trenutku "govoriti o izborima nije tema" i da postoje zahtevi sa protesta "Srbija protiv nasilja" koje prethodno treba ispuniti.

Đilas je podsetio da su zahtevi ukidanje rijalitija, "za koje Željko Mitrović poručuje da će i dalje biti emitovani", smena članova Saveta REM i promene u Radio-televiziji Stbije i da će to omogućiti da Srbija kao društvo krene u borbu protiv nasilja.

"Kada se takvi zahtevi ispune onda dođe na red rešenje političke krize, a to se rešava izborima, ali pravim izborima", rekao je Đilas.

On je dodao da je za održavanje donekle fer i poštenih izbora potrebno primeniti ono što piše u izveštajima Evropskog parlamenta za Srbiju.

Takođe, smatra da bi trebalo primeniti i ono što je misija OEBS napisala o prošlim izborima. Na pitanje o tome što se zahtevi ne ispunjavaju, Đilas je rekao da je to "dokaz autokratskog režima".

"U autokratskim režimima oni koji vode često misle da će to biti dokaz njihove slabosti i onda se cela kriza produbljuje", rekao je Đilas i dodao da je "pad ove vlasti počeo", i da je "počeo pad Aleksandra Vučića".

"Ovo sad što se desilo, to kako su reagovali, to što nikakvu empatiju nisu pokazali prema ljudima, žrtvama, građanima, rečima koje koriste, naravno da se smanjila podrška", rekao je Đilas.

Istakao je da je suština da opozicija pokaže da ne želi promene koje će voditi u dodatni haos, već u "stabilnost, mir, pravdu i institucije koje rade svoj posao". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija