Politika

Stano: Nemamo datum, ni Beograd ni Priština nisu potvrdili dolazak u Brisel

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

13:28

Stano: Nemamo datum, ni Beograd ni Priština nisu potvrdili dolazak u Brisel
Stano: Nemamo datum, ni Beograd ni Priština nisu potvrdili dolazak u Brisel - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano rekao je danas da još uvek nije utvrđen datum sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija jer nijedna strana još nije potvrdila svoje učešće.

"Nemamo vesti o tome osim nekih javnih nekonstruktivnih ocena. EU očekuje da će obe strane prihvatiti poziv i doći na razgovore kako bi se prevazišla trenutna situacija", rekao je Stano na konferenciji za medije.

On je dodao da je pronalaženje izlaska iz situacije na KiM pre svega u interesu ljudi koji žive na KiM i u centralnoj Srbiji.

"EU pažljivo prati situaciju i da li postoji želja za rešavanjem ili eskalacijom situacije. Imamo redovni mesečni sastanak ministara spoljnih poslova EU (FAC) zakazan za naredni ponedeljak, i ovo pitanje će biti na agendi", naveo je Stano.

Naglasio je da je poziv na razgovor komesara EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja šansa za Vučića i Kurtija da pokažu konstruktivnost i spremnost za rešavanjem situacije.

"Taj sastanak neće biti organizovan kako bi se oraspoložio Brisel, već da bi se razgovoralo o budućnosti i za ljude na Kosovu i u Srbiji. Nedostatak interesovanja će sasvim sigurno dovesti do posledica koje će se odraziti na građane, a odgovornost je jedino na premijeru Kurtiju i predsedniku Vučiću. I ni na kome drugom", naveo je Stano.

Istatakao je da na sreću nije bilo novih eksalacije u poslednjih nekoliko dana, ali je dodao da nije bilo ni naznaka o deeskalaciji. 

"Mi smo tu da im pomognemo i posavetujemo kako da do smirivanja situacije dođe, ali je na kraju ta odluka na njima", rekao je Stano.

Dodao je da je EU u trenutno fokusirana na tome da dođe do sastanka Beograda i Prištine na kome će se pronaći rešenja za deeskalaciju situacije, a ne na smišljanju kaznenih mera. 

"Ponašanje obe strane biće postmatrano na dva važna sastanka - sastanku Evropskog saveta i sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu u ponedeljak  i sigurno će uticati na dalji evropski put i Kosova i Srbije, ali u ovom trenutku smo fokusirani na deeskalaciju situacije na terenu i pronalaženje održivog političkog rešenja", zaključio je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija