Politika

KRIZA NA KiM Uhapšen još jedan Srbin na severu, Stejt department pozvao na oslobađanje kosovskih policajaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/06/2023

-

09:52

KRIZA NA KiM Uhapšen još jedan Srbin na severu, Stejt department pozvao na oslobađanje kosovskih policajaca
KRIZA NA KiM Uhapšen još jedan Srbin na severu, Stejt department pozvao na oslobađanje kosovskih policajaca - Copyright Tanjug/AP/Serbian Ministry of Interior, Tanjug/DOPISNIK KIM, STR

veličina teksta

Aa Aa

Kamioni sa srpskom robom i dalje čekaju na administrativnim prelazima Merdare, Jarinje i Končulj, pošto im je Priština zabranila da uđu na teritoriju Kosova i Metohije. Nakon hapšenja trojice pripadnika kosovske policije, kosovska vlada donela je odluku o zabrani ulaska srpske robe na Kosovo, što je dodatno zaoštrilo odnose Beograda i Prištine. Osim toga, kasno sinoć kosovska policija je uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 29. maja, a u saopštenju se navodi da je u pitanju Srbin. Takođe, kosovski specijalci noćas su blokirali severni deo Mitrovice i pokušavali da izavrše dodatna hapšenja. U međuvremenu, međunarodni lideri nastavljaju da pozivaju na hitnu deeskalaciju sukoba.

Ključni događaji

  • Trojica pripadnika kosovske policije uhapšena na teritoriji centralne Srbije
  • Vučić: Nijedan srpski vojnik ili policajac nije prešao administrativnu liniju
  • Kosovski specijalci opkolili severni deo Mitrovice
  • Uhapšen i Srbin koji se sumnjiči za napad na novinare u Leposaviću
  • Kurti zabranio uvoz srpske robe, kamioni i dalje čekaju na administrativnim prelazima
  • Priština: Odluka o zabrani ulaska kamiona iz Srbije do nove bezbednosne procene
  • Petković: U ovim okolnostima ne vidim kako da nastavimo dijalog
  • Abazović nudi da Crna Gora bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine

Sve o dešavanjima na Kosovu i Metohiji pratite u našem LIVE blogu

22.33 Kancelarija za KiM: Pripadnici Kurtijeve policije pretukli dvoje dece kod Zvečana 

Maloletni K.R. i D.R, brat i sestra, pretučeni su u selu Žitkovac, u opštini Zvečan dok su vozili kvad, saopštila je Srpska lista. I Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštia je da su "pripadnici Kurtijeve policije Rosu u Žitkovcu kraj Zvečana brutalno pretukli dvoje dece, K. R. (15) i D. R. (17)". Opširnije u posebnoj vesti.

19.57 Stejt department ponovo pozvao na hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca

Stejt department ponovo je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da odmah i bezuslovno oslobode trojicu kosovskih policajaca koji su privedeni 14. juna.

"Njihovo hapšenje i stalni pritvor pod lažnim optužbama pogoršali su ionako napetu situaciju. Takođe nastavljamo da pozivamo i Srbiju i Kosovo da slede plan u tri tačke koji je iznela EU i da se bez odlaganja vrate Dijalogu koji vodi EU", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

mup.gov.rs

 

18.51 Jablanović: Rok trajanja nelegitimnih gradonačelnika na severu KiM je kratak

Na severu Kosova i Metohije je na delu politički inžinjering Prištine, koji ima za cilj da prikrije policijsku okupaciju i svakodnevna hapšenja i progon Srba, izjavio je lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović.

“Taj politički inžinjering podrazumeva uključivanje nekih “Srba” u kabinete lokalnih gradonačelnika Albanaca kako bi se stvorio privid multietničnosti. Srbi koji se imenuju na određene pozicije u prethodnim danima, nemaju nikakav politički niti kakav drugi kredibilitet u svojim sredinama i uglavnom su sumnjivog morala i sa policijskim dosijeima”, poručio je Jablanović u saopštenju.

18.51 Srpska lista: Ovo je poslednji trenutak da međ.nar. zajednica spreči Kurtija da izazove rat

Srpska lista saopštila je da je ovo poslednji trenutak da se međunarodna zajednica direktno umeša i spreči premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da izazove rat, jer će on svojim potezima primorati čitav srpski narod da se zaštiti od nasrtaja iz Prištine, što bi bio put bez povratka koji nijedan normalan čovek ne želi i pogubno za sve na ovim prostorima.

Srpska lista je to saopštila povodom hapšenja Srbina Dalibora Spasića na administrativnom prelazu Jarinje, za koga navode da je zdravstveni radnik, i porodičan čovek koji je naočigled svoje ćerke i supruge uhapšen, po povratku sa dečijeg festivala.

"Pitamo međunarodne predstavnike još koliko srpskih domaćina treba da Kurti uhapsi da bi vi podigli glas i tražili za Srbe da se puste na slobodu, i sa slobode brane od lažnih optužbi, pošto za razliku od onih koji su uhapšeni u Raški, nijedan Srbin nije radio ništa protivzakonito niti posedovao vatreno oružje kakvo smo videli kod kosovskih policajaca prilikom hapšenja", navodi se u saopštenju.

18.50 Uhapšen još jedan Srbin

Pripadnici takozvane kosovske uhapsili su danas na Jarinju Dalibora Spasića, medicinskog tehničara iz Kosovske Mitrovice dok se sa maloletnom kćerkicom i suprugom vraćao iz centralne Srbije, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se ističe, Kancelarija je odmah stupila u kontakt s porodicom i uhapšenom Daliboru obezbedila advokata.

U saopštenju se konstatuje da prištinske vlasti i ovim hapšenjem žele da izazovu novu krizu i destabilizaciju prilika na terenu i, pod plaštom nekakve borbe za prava medija, zapravo zastraše i proteraju Srbe sa Kosova i Metohije. Opširnije u posebnoj vesti.

16.34 Drecun: Priština priprema vojno-policijsku okupaciju severa Kosova

Prištinske vlasti pripremaju vojno-policijsku okupaciju severa Kosova, izjavio je predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i ocenio da tu nema govora o deeskalaciji.

"Dakle sada se već priprema teren za ono što treba da bude... potpuna jedna okupacija, vojno-policijska okupacija severa Kosova. I odradili su tu jedan veliki deo posla, pripremili osnovicu sa ove četiri baze, sa ubacivanjem vojnih specijalaca i ja tu uopšte ne vidim nagoveštaj bilo kakvog povlačenja", rekao je Drecun za Tanjug.

16.08 KFOR osudio napade na novinare na severu KiM

KFOR snažno osuđuje napade na novinare na severu KiM dok su obavljali svoj posao, i dodaje da su sloboda štampe i izražavanja fundamentalne vrednosti koji svi moraju poštovati, saopšteno je danas iz KFOR-a.

''Apelujemo na sve strane da se uzdrže od daljeg naslija ili poteza koji mogu dovesti do dalje eksalacije, i da se osigura da mediji mogu da obavljaju svoj posao bezbedno'', navodi se u saopštenju i dodaje da nakon incidenata 29. maja, u kojima je veliki broj pripadnika misije KFOR-a povređen, dodatne trupe su raspoređene oko opština na severu KiM kako bi se predupredili eventualni novi sukobi.

''KFOR nastavlja da obavlja svoj mandat koji se bazira na rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999, i u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine uz posredstvo EU, kao jedini mogući put. Pored toga, komandant KFOR-a ostaje u redovnim kontaktima sa svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike srpskih oružanih snaga, EULEKS, kao i predstavništvo OEBS-a'', dodaje se u saopštenju.

14.10 Miljković: Nemanja Vlašković nije napao novinare, imam snimke kao dokaz

Branilac Nemanje Vlaškovića, advokat Predrag Miljković, izjavio je danas da njegov branjenik nije učestvovao u napadu na novinare i da se to vidi na snimcima i fotografijama. On je rekao da Vlašković nije učestvovao ni u kakvom napadu.

"On nije napadač na novinare i prema našim snimcima i fotografijama nije ni mogao da bude. Snimke i fotografije dostaviću tužilaštvu", rekao je Miljković za Tanjug, i dodao da se čekaju dalje radnje tužilaštva. 

11.24 Osmani: Izbeći model koji liči na Republiku Srpsku, izbori samo uz učešće Srba

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je danas da je Priština spremna smo da učini više za Srbe da se osećaju ravnopravno,da se čuju i da se osećaju uključeno, ali da, kada je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO) "moramo biti izuzetno oprezni da izbegnemo bilo kakav model koji bi ličio na Republiku Srpsku".

Ona je za Dojče vele ocenila da su "takve konstrukcije opasne ne samo za region, već i za kolektivnu bezbednost Evrope". Osmani je navela da je uslov za održavanje izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM da se obezbedi da na njima učestvuju Srbi.

''Tražili smo podršku naših partnera da osiguramo da se Srbija ne meša nezakonito u izbore druge zemlje, kao prošli put i da ne vrši pritisak na kosovske Srbe da ne učestvuju, ali do sada nismo dobili odgovor'', rekla je Osmani.

Upitana da prokomentariše eventualno povlačenje kosovske policije iz četiri opštine na severu KiM, ona je rekla da je Priština već predložila da se zajedno sa Kforom i Euleksom uradi zajednička bezbednosna procena, na osnovu koje može doći do povlačenja i dodala da treba nastaviti zajedničke napore da se pronađu ''zločinci'' koji su počinili nasilje nad vojnicima Kfora.

10.35 Petković: U ovim okolnostima ne vidim kako da nastavimo dijalog

Direktor Kancelarije Petar Petković izjavio je danas da u ovakvim okolnostima ne vidi kako može da se nastavi dijalog jer to podrazumeva normalizaciju odnosa, a ono što se dešava je potpuno nenormalno i nasilno i suprotno od dijaloga. On je to rekao na konferenciji za novinare, na pitanje Tanjuga šta se dešava sa dijalogom između Beograda i Prištine i hoće li predsednik Srbije Aleksandar Vučić ići na sastanak budući da je Kurti rekao da će još da razmisli.

"O tome će Aleksandar Vučić da odluči, ali ja ne vidim prostor za dijalog. Kada je Haradinaj uveo takse 100 odsto Vučić nije odlazio u Brisel dok to nije povučeno jer su hteli da nateraju Beograd na kapitulaciju. To i Kurti sada pokušava zabranom ulaska robe", rekao je Petković.

10.30 Meštani Leposavića dele fotografiju uhapšenog Vlaškovića uz poruku ''Nije kriv''

Meštani Leposavića na društvenim mrežama danas su masovno podelili fotografiju na kojoj se vidi kako njihov sugrađanin Nemanja Vlašković, koga su kosovski policajci uhapsili zbog optužbi za napad na novinare i na kojoj se vidi da on nije osoba koju je ministar unutrašnjih poslova u vladi Prištine Dželjaj Svečlja zaokružio na fotografiji koju je objavio kada je podelio informaciju o hapšenju.

Međutim, Petković je na današnjoj konferenciji rekao da se na originalnoj fotografiji jasno vidi da Vlašković stoji na potpuno drugoj strani od osobe koja je označena na Svečljinoj fotografiji.

"Nema veze sa čovekom koji se vidi na slici i koji je maskiran. Reč je dakle o još jednoj laži Svečlje i Kurtija gde je očigledno da je uhapsio još jednog Srbina bez osnova. Reč je o momku koji nema nikakav kriminalni dosije, iz poštene porodice. On se trenutno nalazi u južnom delu Mitrovice gde mu je određen pritvor od 48 sati", kaže Petković.

Tanjug/Tara Radovanović

 

10.07 Petković: Noćas u Kosovskoj Mitrovici ratno opsadno stanje

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na vanrednoj konferenciji za medije saopštio je da je noćas bilo "pravo ratno opsadno stanje" u Severnoj Mitrovici. Kako kaže, Kurtijevi specijalci okupirali su severni deo Mitrovice u koji su ušli naoružani, sa fantomkama i 30 borbenih vozla.

"Napravili su jednu vrstu bezbednosnog prstena. Patrolirali su po centru grada, a imali su i punkotove na obodima grada na kojima su pretresali, psovali i udarali ljude puškama", rekao je Petković.

Petković ističe da je ovo još jedan pokušaj Kurtijeve provokacije u želji da izazove sukobe i rat.

"Tokom jučerašnjeg dana, ali i noćas Kurtijeva policija je pokušala nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj mahali - probali su da uhapse dva brata Gorana i Vladu Vučetića u centru, pa su jurili i Miroslava Živkovića, koji je inače Lunetov drug i to je tako trajalo celu noć"

Tanjug/Tara Radovanović

 

Direktor Kancelarije ističe da je sada situacija mirnija, ali da je i dalje vidljivo prisustvo kosovske policije.

"Oklopna vozila su zamenili škodama, ali su i dalje prisutni specijalci sa dugim cevima. Bili su prisutni i proteklih dana, ima ih i u civilu. Koriste čak i automobile sa srpskim registarskim tablicama. Kreću se po celom Kosovu i Metohiji tražeći Srbe koje će da uhase", ističe Petković.

On kaže da je srpsko rukovodstvo šokirano saopštenjima u kojima se traži da Beograd pusti trojicu kosovskih policajaca, a niko ne pominje da se puste Srbi koji su uhapšeni prethodnih dana i juče bez ikakvog razloga.

"Ne odlučujemo mi o tome da li će biti pušteni jer je pokrenut pravni postupak. to će se videti jer o tome odlučuje i Tužilaštvo i sud Republike Srbije, o tome se ne odlučuje ni u jednoj ambasadi. Drugo, laž je da su uhapšeni kosovski policajci maltretirani... Mi smo ozbiljna država, naši organi rade isključivo u skladu sa zakonom", rekao je on.

08.55 Berbok pozvala Beograd i Prištinu u na smirivanje situacije

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok pozvala je Srbiju i Kosovo na smirivanje situacije i Beograd na bezuslovno puštanje na slobodu trojice kosovskih policajaca.

"Beograd i Priština moraju pod hitno učiniti sve da se situacija smiri. Pozivam Srbiju i Kosovo da preduzmu korake u cilju smirivanja situacije u pograničnom regionu. Beograd i Priština moraju odmah učiniti nešto da smire zategnutu situaciju", podvukla je Berbok nakon sastanka sa šefom bosanske diplomatije Elmedinom Konakovićem.

Kao jedan od prvih koraka koji je potreban Berbok je navela bezuslovno oslobađanje trojice kosovskih policajaca koje su uhapsile srpske vlasti.

08.31 KFOR: Ostaje nejasno gde su se nalazili kosovski policajci u trenutku hapšenja

Pripadnici KFOR-a su pregledali područje gde su uhapšena tri kosovska policajca i razgovarali su sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i srpskim vlastima, ali i dalje ostaje nejasno gde su se policajci kosovske policije nalazili u vreme hapšenja, saopšteno je iz misiije KFOR-a.

Dodaje se da je reč o području, u blizini administrativne linije, gde i privremene prištinske institucije i srpske vlasti imaju jasnu odgovornost da koordinišu sa KFOR-om.

Iz misije podsećaju sve strane da je za raspoređivanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM potrebna prethodna saglasnost KFOR-a. Opširnije u posebnoj vesti.

08.00 Kosovska policija uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 29. maja

Kosovska policija saopštila je sinoć da je uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 29. maja, a kako je objavio ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja radi se o Srbinu, prenosi Kosovo onlajn. Policija je u saopštenju navela da je, nakon obezbeđivanja dokaza i identifikacije osumnjičenog Srbina, on danas u popodnevnim časovima uhapšen u Leposaviću, a potom sproveden u policijsku stanicu na razgovor i dalje postupanje. "Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima", stoji u saopštenju.

 

Komentari (0)

Srbija