Politika

U Leposaviću uhapšen Srbin, Telekom: Naš radnik otet dok je putovao na posao, preuzećemo aktivnosti da ga zaštitimo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2023

-

10:30

U Leposaviću uhapšen Srbin, Telekom: Naš radnik otet dok je putovao na posao, preuzećemo aktivnosti da ga zaštitimo
KFOR u Leposaviću - Copyright TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM/bs

veličina teksta

Aa Aa

Iz kompanije Telekom Srbija saopšteno je da je jutros oko 7.30 u blizini Leposavića otet Uroš Vukašinović (28) zaposlen u ćerki firmi Telekoma Srbija na Kosovu i Metohiji, mts doo, dok je putovao na posao. Dodaje se da će ta firma preduzeti sve pravne aktivnosti kako bi zaštitila svog zaposlenog.

Kako se navodi, prema do sada dostupnim informacijama, Uroš je kao i svakog radnog dana krenuo na posao iz svoje kuće u blizini Leposavića, ali na posao nije stigao, jer su ga presreli i oteli autom Folksvagen bele boje bez vidljivih oznaka.

"Za sada nije poznato gde je Uroš Vukašinović odveden i ko ga je oteo, ali izražavamo bojazan da je u pitanju još jedan atak na Srbe na Kosovu i Metohiji od strane tzv. kosovske policije", navodi se u saopštenju.

Kosovska policija je jutros na svom Fejsbuk nalogu saopštila da je "u ranim jutarnjim satima uhapšen Srbin U.V. iz sela u opštini Leposavić, osumnjičen za umešanost u napad na medije i novinare". 

"Njegovo hapšenje i pratnja u policijsku stanicu obavljeno je kao rezultat intenzivnih istraga i pružanja dokaza da je umešan u napad na medije i novinare 16. juna 2023. godine. Sve dalje akcije biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima", dodaje se u saopštenju.

TANJUG/ STR

Protest u Kosovskoj Mitrovici

Nakon hapšenja, u Leposaviću je organizovan protesni skup podrške ne samo uhapšenom Vukašinoviću, već i ostalim uhapšenim Srbima. Okupljeni su nosili transparente "stop nasilju", "Srbi hoće mir", "Ne tucite nam decu" i "Ovo je naša zemlja, ostavili su nam je preci".

Kosovska policija je danas uhapsila Uroša Vukašinovića, radnika Telekom Srbija. Okupljenima su se obratili njegova majka, sestra uhapšenog Dalibor Spasića, predstavnik NVO "Nova društvena inicijativa" i učenica đak generacije.

Najavljeno okupljanje Srba obezbeđuju pripadnici KFOR-a, koji su prisutni i na ulazu u samo mesto Leposavić. Prema pisanju pojedinih medija na albanskom, KFOR ne dozvoljava pripadnicima Specijalnih jedinica Kosova da uđu u opštinu Leposavić. U isto vreme, i u severnom delu Kosovske Mitrovice se održava protesna šetnja kao vid podrške uhapšenim Srbima. 

Kancelarija za KiM: Nastavak torture Aljbina Kurtija

Hapšenje još jednog Srbina na prostoru Kosova i Metohije, koje se dogodilo jutros, nastavak je torture Aljbina Kurtija koji koristi sva sredstva da isprovocira sukob sa mirnim srpskim narodom, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi se da su ga uhapsili pripadnici Kurtijeve Kosovske policije u civilu, od kojih je jedan vozio čak vozilo sa KM tablicama. Kancelarija za KiM naglašava da nije reč ni o kakvom kriminalcu, već "momku od 28 godina koji je mirno išao na posao, znajući da ništa nije kriv". 

"Kurti bez ikakvih dokaza, uprkos činjenicama koje ga demantuju, svakodnevno hapsi Srbe, dok međunarodna zajednica okreće glavu na drugu stranu i pravi se da ne vidi kršenja svih osnovnih prava Srba, Kurtijevo svakodnevno maltretiranje, fizičko, pravno i institucionalno nasilje nad našim narodom", kaže se u saopštenju.

Reagovala je i Srpska lista, koja je postavila pitanje "koliko još srpskih domaćina, srpske krvi, srpske dece je potrebno da Kurti otme, prolije, isprebija, pa da međunarodna zajednica reaguje i stane u zaštitu srpskog naroda na severu Kosova i Metohije".

"Čemu služe stotine pripadnika Kfora na severu Kosova i Metohije i njihove izjave i reklame u kojima govore da su tu da zaštite mir i sigurnost svim građanima? Da li je mir ono što žive Srbi danas, porodice otetih, upucanih ili prebijenih Srba", upitala je Srpska lista.

"Zašto gospodo ne stavite žicu oko svih naših opština na severu pa prosto Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok pretvorite u logor, jer se mesecima osećamo kao da smo u zatvoru", navela je Srpska lista.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija