Politika

Uhapšen kapetan broda sa kog se izlila nafta u Dunav, određeno mu zadržavanje do 48 sati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2023

-

13:56

Uhapšen kapetan broda sa kog se izlila nafta u Dunav, određeno mu zadržavanje do 48 sati
Uhapšen kapetan broda sa kog se izlila nafta u Dunav, određeno mu zadržavanje do 48 sati - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski državljanin L.C, kapetan broda sa kog se, kako se sumnja, izlilo 35.000 litara nafte u Dunav, uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično delo zagađenje životne sredine, potvrdđeno je za Euronews Srbija iz Osnovnog javnog tužilaštva u Bačkoj Palanci.

Kapetanu broda je određeno zadržavanje do 48 sati i on će u petak biti sproveden na saslušanje, rekao je za Euronews Srbija glavni javni tužilac u Bačkoj Palanci, Milan Knežević.

Rad svih nadležnih inspekcija je i dalje u toku, a prema saznanjima Euronews Srbije biće pokrenuto još nekoliko postupaka za privredne prestupe u ovom slučaju.

Prinstscreen YouTube/Radio 021

 

Rukovodilac službe za zaštitu voda "Vode Vojvodine" Jovan Vignjević rekao je u ponedeljak 19. juna da se, prema izveštaju kapetana broda koji plovi pod bugarskom zastavom, u Dunavu kod Čelareva izlilo 35 hiljada litara pogonske nafte.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas da su rezultati laboratorijskih analiza kvaliteta vode reke Dunav na profilima Čelarevo i Novi Sad - Sremska Kamenica, a koji su uzorkovani 19. juna, pokazali da je vrednost parametra za zagađenje bila prekoračena na svih šest uzoraka, sa vrednostima zahvaljujući kojima je voda svrstana u Klasu III.

Istovremeno, pozvalo je nadležne da reaguju i u skladu sa ovlašćenjima kazne počinioca akcidenta na Dunavu.

Takođe, ministarstvo apeluje i na privredne subjekte da u svom poslovanju poštuju ekološke standarde i propise koji se odnose na zaštitu životne sredine, a da će svako neodgovorno ponašanje prema okolini biti kažnjavano u skladu sa zakonom.

 

Komentari (0)

Srbija