Politika

Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak o krizi između Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

16:20

Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak o krizi između Beograda i Prištine
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak, 27. juna, razgovaraće o trenutnoj krizi između Beograda i Prištine sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EP.

Razgovoru će prisustvovati i direktor Generalnog direktorata Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman.

Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da je EU, posle jučerašnjih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem bila jasna da do deeskalacije mora doći odmah i bezuslovno.

"Treba da se vrate procesu, normalizaciji procesa. EU je bila jasna, potrebni su odlučni koraci, tako isto i SAD smatraju. Nažalost, svedočili smo samo suprotnom. Lajčak i ja smo proveli četiri časa sa Kurtijem i Vučićem. Bili su to odvojeni sastanci sa liderima, da probamo da nađemo put napred", napomenuo je visoki predstavnik.

On je ponovio da prištinske vlasti moraju odmah da prekinu sa policijskim akcijama u blizini opština na severu, a gradonačelnici da obavljaju dužnosti van opštinskih zgrada, dok Srbija mora da obezbedi da demonstranti odstupe.

Kada je reč o novim izborima na severu KiM, Borelj smatra da je potrebno da se dogode što pre, kako je rekao, "sa punim učešćem" svih građana.

"Kada situacija na terenu postane normalna, da se vratimo dijalogu. Pre svega nekoliko meseci postigli smo dogovor o normalizaciji, delovalo je da smo na dobrom putu ka normalizaciji. Potrebno je da se vratimo implementaciji sporazuma, a to znači i formiranje Zajednice srpskih opština", istakao je Borelj.

On je rekao da će Lajčak i on biti u bliskom kontaktu sa obe strane narednih dana, a da će se u ponedeljak obratiti ministrima spoljnih poslova EU kakva je trenutna situacija i kuda ide.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija