Politika

Šta je potrebno za deeskalaciju na KiM: "Neophodno da međunarodna zajednica izvrši jači pritisak na Kurtija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2023

-

22:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Situacija na Kosovu i Metohiji iz dana u dan se sve više komplikuje, a o regionalnom sukobu i krizi koja može dovesti do žrtava ukoliko ne dođe do smirivanja tenzija, govore i strane diplomate. U cilju deeskalacije nasilja predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas je u Briselu razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega je rekao da misli da dva lidera "razumeju ozbiljnost situacije". Situacija na Kosovu bila je tema i emisije Direktno sa Minjom Miletić, čiji su sagovornici upozorili da je pritisak međunarodne zajedice jedini ključ za deeskalaciju.

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić rekao je da Kurti ima nameru da izazove sukobe i da je doveo pripadnike kosovske policijske službe u situaciju da se nađu u smrtnoj opasnosti. Ističe da bi nakon toga svaka mogućnost normalizacije i pomirenja bila nemoguća. 

"Dobro je da nije niko nastradao, da jeste, a to su verujem Kurti i njegov ministar unutrašnjih poslova priželjkivali, onda bi se potpuno promenile okolnosti na Severu i imali bismo jedan ogroman talas nasilja prema Srbima", kaže on.

"Kurti je do sad bio rezistentan na sve napore međunarodne zajednice"

Mijačić kaže i da očekuje veći pritisak na Kurtija i Vladu Kosova da primeni tri tačke za deeskalaciju situacije.

"Kurti želi da pravi policijske stanice u tim administrativnim objektima, to ne bi smelo da mu se dozvoli jer u okolnostima u kojima živi narod na Severu, to je za njih neprihvatljivo. Prisustvo specijalaca unosi stalni nemir, tu je i svakodnevni pritisak sa hapšenjima, mislim da je izlaz iz situacije je jasan. Najbitnije je da se pripadnici specijalnih snaga povuku iz administrativnih objekata i da gradonačelnici koji su izabrani na izborima, a koje su Srbi bojkotovali, obavljaju svoje administrativne dužnosti sa udaljenih lokacija. Upravo taj zahtev dolazi jasno od međunarodne zajednice. Kurti je do sad bio rezistentan na sve napore, ali verujem da će pritisak sada biti veći i očekujem da će tako nešto morati da se desi", kaže on.

Euronews Srbija

 

Međutim, Mijačić navodi i da ne misli da međunarodna zajednica ima kontrolu nad Kurtijem.

"On je to dokazao jednostranim akcijama, međunarodna zajednica je uvela paket mera da pokaže da se ne slaže sa njim, ali on je takav političar koji ima represivni instrument za reakcije i on će izazivati incidente sve dok ne dobije jasan signal da ne sme tako nešto da radi - a signal je da povuče sve policijske snage, kao i odlučnija uloga Kfora i Euleksa. To je jedna politička odluka koju politički Zapad ne može tako lako da donese - priznali su Kosovo kao nezavisnu državu, priznali su izbore, ali nije jednostavno napasti demokratski izabranog predsednika Kosova, koje je njihovo čedo. Znamo da puno rade na zaokruživanju kosovske nezavisnosti", kaže on.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže da prvo mora da se prestane sa terorom nad Srbima da bi se razgovaralo o smirivanju situacije.

"Teror nad Srbima sprovode te specijalne jedinice na osnovu političke naredbe koja stiže iz Prištine. Tražimo da se povuku ti konkretni koraci koji će obezbediti miran i normalan život Srbima", kaže on.

Rešenje za smirivanje situacije vidi, kako kaže, u pritisku na Kurtija da prihvati EU predlog za deeskalaciju

"Njegovi postupci pak, ne vode do deeskalacije. Meni se čini da politički Zapad, želi da nas nekako ubedi kako ne mogu ništa Kurtiju, kao on je mnogo, mnogo moćan političar i onda obija sve zahteve. Eskobar je pojasnio stvari i ta dilema je razrešena", kaže Drecun.

"Dogovor o formiranju ZSO, pa novi izbori"

Prema rečima sagovornika Minje Miletić, tek nakon povlačenja pripadnika specijalnih snaga i gradonačelnika iz administrativnih objekata, može se govoriti o novim izborima kojima mora predhoditi i dogovor o ZSO.

"Kako je moguće govoriti o izborima na kojima će prolaziti 5-6 punktova sa naoružanim specijalcima, to nisu normalni uslovi koje bi Srbi prihvatili. Uslovi su jasni - povucite pripadnike parapolicijskih jedinica, da se precizno dogovorimo o ZSO i vidimo redosled poteza. Oni su ZSO od prioritetnog odvojenog pitanja kao uslova svih uslova, potpuno izbacili iz političke briselske igre, dogovore iz 2013. gde precizno piše kako to treba da izgleda. Po meni je to sve neostvarivo, moja je procena da Zapad koristi i dozvoljava Kurtiju da se tako ponaša da bi vršio pritisak na Beograd da prihvati nezavisnost Kosova", kaže Drecun.

Euronews Srbija

 

I za Mijačića preduslovi za održavanje novih izbora jesu povlačenje kosovske policije i formiranje ZSO. 

"Srbi sa Severa KiM neće izaći u velikom broju na izbore ukoliko se specijalne snage ne povuku iz gradskih sredina i ako se ne krene u stvaranje ZSO. Postoji kriza autoriteta među srpskom zajednicom, ja kao neko ko dolazi iz tih sredina imam takve informacije. Srbi su ogorčeni, žive u strahu, ne žele da participiraju u političkom životu dok se ne stvore uslovi o bezbednom kretanju. Srbija će imati obavezu da ih pozove, ali ne verujem da će se odazvati", kaže on.

"Srbija ima suženo polje za manevrisanje"

Mijačić i Drecun smatraju da Srbija ne može mnogo toga učiniti, ali da mora insistirati na tome da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Prištinu. 

"Srbija treba da insistira u diplomatskim odnosima na povlačenju specijalaca kao uslovu za dijalog, to su koraci koji treba da slede", kaže Mijačić.

Drecun smatra da je ono što Srbija može da učini, jeste da ne odbija učešće u dijalogu, iako sa Kurtijem, kako kaže, ne može da se razgovara.

"Nije problem u nama, Bisljimi se sa Petkovićem srpdao u vezi sa dijalogom. Bilo je jasno da minira sastanak. Mi bismo da se kosovsko pitanje rešava zbog opstanka i bezbednosti srpskog naroda na KiM, regulisanja odnosa sa Albancima, a ne zato što će biti izbori u SAD, pa da može demokratski kandidat da kaže da je rešio pitanje Kosova ili drugi neko u EU", kaže on i dodaje:

"Serviran nam je EU predlog. Rekli smo da nećemo ključne dve tačke, o drugima hoćemo da se dogovorimo. Kurti sada već pokušava sve to da izvrda. Sa njim je teško postići ozbiljan dogovor - niti sporazum o normalizaciji odnosa sve dok god se ne promeni odnos u Prištini kako treba da se grade odnosi sa Beogradom", zaključuje Drecun u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić"

Komentari (0)

Srbija