Politika

Brnabić o razgovoru s evropskim partnerima: Osudili smo agresiju, ali postoje razlozi za neuvođenje sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

04/07/2023

-

19:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je sa evropskim partnerima danas razgovarala o šest tema, od kojih je jedna bila situacija na KiM. Ona se tokom današnje posete Briselu sastala sa dva predsednika - Evropskog saveta i Evropske komisije i sa tri komesara. 

Osim situacije na severu KiM i odnosima Beograda i Prištine, razgovaralo se i o evropskim integracijama, situaciji u regionu, odnosno o regionalnoj stabilnosti i povezivanju, ekonomskom rastu i razvoju, vladavini prava, kao i o energetici, energetskoj i zelenoj tranziciji, javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela.

Brnabić je novinarima, nakon panela "DA, ALI: Vizija budućnosti Srbije u Evropskoj uniji", rekla da su svi u Uniji zabrinuti zbog situacije na KiM, kao i da razumeju napore Srbije da, uprkos stalnim provokacijama, sačuva mir i stabilnost.

"Stabilnost nam je u životnom interesu, nadam se saradnji sa partnerima. Hvala predsedniku Vučiću što je preuzeo odgovornost i to breme na sebe i dao vladi prostor da se bavi nekim drugim stvarima koje su od ekonomski životnog značaja, od evrointegracija do svega ostalog", rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, osim o KiM i regionalnoj stabilnosti, sa predstavnicima EU je razgovarala o evrointegracijama, za koje je rekla da će Srbija dati sve od sebe da otvori klaster do kraja godine o ekonomskom rastu i razvoju, vladavini prava i energetici, energetskoj tranziciji i zelenoj tranziciji.

"Dogovorili smo da imamo dodatne sastanke i da ćemo u oktobru ili novembru imati novi izveštaj o napretku. Razgovarali smo i o usklađivanju sa zajedničkom spoljnom bezbednosnom politikom i pitanju kada ćemo uvesti sankcije. Objasnila sam našu poziciju i da smo se uskladili sa vrednostima, jer smo osudili agresiju, ali da postoje razlozi zašto ne želimo da uvedemo sankcije. To poglavlje u našim pregovorima nije ni otvoreno, niti se to od nas zahteva u pregovorima", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, u pregovorima se postepeno usklađuje politika Srbije sa politikom EU. 

"Nadam se da ćemo otvoriti bar klaster broj tri. Sa Varheljijem sam razgovarala da dalje implementiramo reforme gde kasnimo u oblasti prava i medijske strategije. Moramo da završimo i posao u smislu anbandlinga, tu smo usvojili novi predlog zakona kako to razdvajanje da funkcioniše. Biće velika stvar ako to pre oktobra uradimo", navela je Brnabić.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

 

Na pitanje da li postoji ozbiljan zastoj u otvaranju novih klastera i ko je za to odgovoran, premijerka je rekla da ne vidi tu odgovornost Srbije kada je reč o klasteru broj tri.

"Apsolutno ne. EK već u dva poslednja izveštaja o napretku poziva članice EU da otvore klaster broj tri. Dakle, Srbija je ispunila sve što se tražilo od nje. To je bilo na dnevnom redu i na onom sastanku kada smo otvorili na međuvladinoj konferenciji klaster četiri, koji se odnosi na zelenu  energiju i energetiku, tada je već trebalo da se otvori klaster tri", navela je Brnabić.

Tada su, kaže, države članice EU rekle da neće baš da otvore dva klastera istovremeno, nego da ostave klaster tri za sledeću međuvladinu konferenciju.

"U međuvremenu je počeo rat u Ukrajini i odjednom se otvorila tema da mi treba da se potpuno uskladimo sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU da bismo otvorili klaster tri, koji je već trebalo da otvorimo", rekla je premijerka Brnabić.

Zahvalila je EK na korektnosti, jer je i u poslednjem izveštaju o napretku pozvala članice da otvore klaster tri i napomenula da jednostavno nije postojala želja određenih država članica da se otvori klaster tri.

Predsednica Vlade kaže da članice EU, kada je počeo rat u Ukrajini, nisu htele da otvore klaster tri kako ne bi na bilo koji način dale vetar u leđa i nagradile nekog ko nije uveo sankcije Rusiji.

"Objasnila sam da smo se u smislu vrednosti uskladili sa EU, da smo osudili agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, da smo se pridružili svim deklaracijama i rezolucijama i Eu i UN koje osuđuju ovu agresiju ali da imamo razloge zbog čega ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji, na kraju krajeva ako pogledate u tehničko-administrativnom smislu to poglavlje u našim pregovorima još uvek nije čak ni otvoreno. Tako da je to nešto što se od nas vanredno zahteva. Na nama je da se dalje borimo i objasnimo da klaster tri nema nikakve veze sa tim i da je treblao da bude već otvoren. Daćemo sve od sebe da određene države članice imaju nekakvu zadršku", rekla je Brnabić.

Na pitanje novinara da li je Srbija mogla intenzivnije da krene u reforme, Brnabić kaže da je Srbija uradila veliki posao u prethodnom vremenu - poslednju veliku reformu u oblasti pravosuđa i izmene Ustava u kratkom vremenu i za samo godinu dana izmenila set pravosudnih zakona i sprovela reforme u oblasti energetike i da ne vidi kako je to moglo da bude još intenzivnije.

Kazala je da je htela i ranije da poseti Brisel, ali da je bilo pomeranja zbog nekih drugih partnera sa Zapadnog Balkana, da su bile stalne krize na KiM, kao i da su se u Srbiji dogodile dve velike tragedije.

Htela sam da pružim kao predsednica Vlade podršku predsedniku i Srbima sa KiM, da sačuvamo mir i stabilnost i da pokažemo da nisu oni ti koji prave probleme i da su u našem interesu mir i stabilnost i dijalog, rekla je Brnabić.

"Ovo je bila prva prilika da sam mogla da posetim Brisel i po nivou sastanaka se pokazalo da je poseta bila potrebna i EU jeste tu zaista otvorena i želi da vidi kako dodatno da, možda i zbog rata u Ukrajini, ubrzamo evropske integracije", zaključila je premijerka Brnabić.

Komentari (0)

Srbija