Politika

Sutra nastavak skupštinske rasprave o Gašiću, očekuje se i debata o razrešenju Baste

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

21:00

Sutra nastavak skupštinske rasprave o Gašiću, očekuje se i debata o razrešenju Baste
Sutra nastavak skupštinske rasprave o Gašiću, očekuje se i debata o razrešenju Baste - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakazao je za sutra u 10 časova nastavak skupštinske sednice na kojoj se raspravlja  o predlogu za glasanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Tokom današnje rasprave ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić predstavio je poslanicima u Skupštini Srbije izveštaj o radu MUP-a od 1. januara do 30. juna i istakao da je broj krivičnih dela smanjen za 3,9 odsto u odnosu na isti period prossle godine.

Kada je reč o suzbijanju kriminala, prema njegovim rečima, ukupno su evidentirana 33.860 krivičnih dela, što je smanjenje za 3,9 odsto u odnosu na isti periodu prošle godine. On je dodao da je evidentirano 15.287 krivičnih dela sa N.N. učiniocima, što predstavlja smanjenje od 9,9 odsto.

“U 5.199 realizovanih zaplena oduzeto je 2.763 kilograma droge, a od toga 2.482 kilograma marihuana, 14,5 kilograma heroina, 36,7 kilograma i 5,1 litar amfetamina, 27,2 kilograma kilograma kokaina, 1,8 kilograma MDMA i oko 201 kilogram ostalih droga”, rekao je ministar govoreći o zaplenama.

Kada je reč o opštem kriminalu, evidentirano je, kaže, 30.666 krivičnih dela što je manje za 3,9 odsto, a krivična dela opšteg kriminaliteta predstavjlaju 90,5 odsto ukupnog broja krivičnih dela.

Gašić kaže da je podneto 12 krivičnih prijava protiv 17 lica zbog 13 krivičnih dela trgovine ljudima, a u istom periodu prošle godine, osam krivičnih prijava protiv 15 lica zbog osam krivičnih dela.

Prema njegovim rečima, izvršeno je 20 ubistava i teških ubistava 24, ubistva u pokušaju 61, kao i teških ubistava u pokušaju 16, a rasvetljena su sva teška ubistva u pokušaju, što je, kaže, istorijski rezultat.

“U samo šest meseci procesuirano je devet organizovanih kriminalnih grupa i uhapšeno je 90 lica”, rekao je Gašić.

Takođe, na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno je 15.269 hitnih mera, a od čega 10.514 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi. Gašić je naveo i da su u školama krivične prijave podnete zbog 479 krivičnih dela, te dodao da su do 3. maja u školama bila angažovana 373 školska policajca koji su pokrivali 648 škola za koje je bilo procenjeno da su bile bezbednosno ugroženije.

Naveo je i da je Sektor unutrašnje kontrole podneo 56 krivičnih prijava i dva izveštaja kao dopune protiv 95 lica, od kojih 66 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u.

“Sektor unutrašnje kontrole je naložio da se preduzmu mere prema 201 policijskom službeniku i drugim zaposlenima u MUP-u i to pokretanjem disciplinskog postupka zbog teške povrede službene dužnosti protiv 176 policajaca, zbog lake povrede protiv 25, kao i da se za 119 obavi službeni razgovor u cilju upozoravanja”, rekao je Gašić. 

Orlić je na kraju današnjeg rada parlamenta, posle više opomena, izrekao meru udaljenja sa sednice poslaniku “Moramo-Zajedno” Aleksandru Jovanoviću Ćuti. Jovanović je danas tokom zasedanja više puta burno reagovao na izlaganje ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandra Martinovića, a imao je i raspravu sa samostalnim poslanikom Dejanom Bulatovićem.

Poslanici će sutra nastaviti raspravu o predlogu za glasanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, a očekuje se i glasanje o tom predlogu. Pred poslanicima je i rasprava o razrešenju ministra privrede Radeta Baste. 

 

Komentari (0)

Srbija