Politika

Gašić dobio podršku u parlamentu - za njegovu smenu glasalo 37 poslanika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2023

-

17:08

Gašić dobio podršku u parlamentu - za njegovu smenu glasalo 37 poslanika
Gašić dobio podršku u parlamentu - za njegovu smenu glasalo 37 poslanika - Copyright FoNet/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

MInistar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić danas je dobio podršku većein poslanika Skupštine Srbije. Za smenu Gašića je glasalo 37 , a protiv - 148 poslanika. Sedam poslanika nije glasalo.

“Konstatujem da Narodna skupština nije izglasala nepoverenje članu vlade, ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću”, rekao je predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

Orlić je naveo da je 61 poslanik opozicije podneo zahtev za izglasavanje nepoverenja, a potom ih je pozvao da pogledaju rezultate glasanja.

“Toliko o svemu”, rekao je Orlić i poručio poslanicima da Skupština nastavlja sa radom u ponedeljak u 10 časova.

Rasprava o ovom predlogu počela je 15. juna, a vanredna sednica na kojoj je ovo jedna od tri tačke dnevnog reda počela je 30. maja na zahtev 61 poslanika opozicije koji su ostavku tražili zbog dva masovna ubistva početkom maja.

Poslanici vladajuće većine navodili su da od opozicije nisu čuli nijedan konkretan agrument zbog čega ministar Gašić treba da bude smenjen i da je njihov jedini cilj da dođu do vlasti bez izbora.

Premijerka Ana Brnabić je u raspravi rekla da neće predložiti smenu ministra Gašića, jer je radio ozbiljno i posvećeno, te da nema odgovornosti za tragedije koje su se dogodile.

Navela je da su opozicionari zahtevali sednicu, a očigledno, kako je ocenila, nisu očekivali da će taj njihov zahtev biti prihvaćen budući da "nisu ni glasali za dnevni red, a kvorum za zasedanje obezbeđivali su poslanici Srpske napredne stranke".

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić predstavio je tokom rasprave Srbije izveštaj o radu MUP-a od 1. januara do 30. juna i istakao da je broj krivičnih dela smanjen za 3,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

On je dodao da je evidentirano 15.287 krivičnih dela sa N.N. učiniocima, što predstavlja smanjenje od 9,9 odsto.

“U 5.199 realizovanih zaplena oduzeto je 2.763 kilograma droge, a od toga 2.482 kilograma marihuana, 14,5 kilograma heroina, 36,7 kilograma i 5,1 litar amfetamina, 27,2 kilograma kilograma kokaina, 1,8 kilograma MDMA i oko 201 kilogram ostalih droga”, rekao je ministar govoreći o zaplenama.

Kada je reč o opštem kriminalu, evidentirano je, kaže, 30.666 krivičnih dela što je manje za 3,9 odsto, a krivična dela opšteg kriminaliteta predstavjlaju 90,5 odsto ukupnog broja krivičnih dela.

Gašić kaže da je podneto 12 krivičnih prijava protiv 17 lica zbog 13 krivičnih dela trgovine ljudima, a u istom periodu prošle godine, osam krivičnih prijava protiv 15 lica zbog osam krivičnih dela. Prema njegovim rečima, izvršeno je 20 ubistava i teških ubistava 24, ubistva u pokušaju 61, kao i teških ubistava u pokušaju 16, a rasvetljena su sva teška ubistva u pokušaju, što je, kaže, istorijski rezultat.

“U samo šest meseci procesuirano je devet organizovanih kriminalnih grupa i uhapšeno je 90 lica”, rekao je Gašić.

Takođe, na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno je 15.269 hitnih mera, a od čega 10.514 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i da joj prilazi.

Gašić je naveo i da su u školama krivične prijave podnete zbog 479 krivičnih dela, te dodao da su do 3. maja u školama bila angažovana 373 školska policajca koji su pokrivali 648 škola za koje je bilo procenjeno da su bile bezbednosno ugroženije.

Rekao je i da je Sektor unutrašnje kontrole podneo 56 krivičnih prijava i dva izveštaja kao dopune protiv 95 lica, od kojih 66 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u.

“Sektor unutrašnje kontrole je naložio da se preduzmu mere prema 201 policijskom službeniku i drugim zaposlenima u MUP-u i to pokretanjem disciplinskog postupka zbog teške povrede službene dužnosti protiv 176 policajaca, zbog lake povrede protiv 25, kao i da se za 119 obavi službeni razgovor u cilju upozoravanja”, rekao je Gašić.

Komentari (0)

Srbija