Politika

Vučić o situaciji na Kosovu: Zatražićemo razgovor sa Stoltenbergom i sednicu SB UN, stvari su se otrgle kontroli

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2023

-

12:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, posle razgovora koje je juče imao sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da se Srbija danas nalazi u najtežoj situaciji za 11 godina. Najavio je da će uskoro zatražiti razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a posle toga i hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj bi bile donete hitne mere da bi se zaštitili život i sloboda građana na severu Kosova.

Vučić je naveo da će Srbija tražiti od Saveta bezbednosti da Kfor ispuni svoje obaveze i da momentalno i na terenu onemogući "svako dalje delovanje institucija privremenih prištinskih institucija koje ugrožavaju živote I slobodu". Rekao je i da će zahtevati da se izvrši demilitarizacija svih naoružanih formacija u skladu sa rezolucijom 1244.

Kako je istakao, u sladu sa odgovorom će postojati ili neće i treća tačka: "OD SB UN ćemo dobiti neki odgovor, ko ima dužnost da zaštiti živote i slobodu Srba, da li su to snage Kfora, li neko drugi".

Rekao je da je ta sednica veoma važna i da će zaustaviti sve obaveze da bi joj prisustvovao.

"Pošto obuhvat nasilja I tihi pogrom Srba povećava rizik od njihovog potpunog nestanka sa KiM, smatramo da su sve države članice UN obavezne da deluju u skladu sa tim i spreče anticivilizacijski ishod", poručio je predsednik i dodao da će u skladu sa tim biti razmotren zahtev Srpske liste da se određene organizacije proglase terorističkim. "Upoznaćemo sa situacijom partnere na Zapadu, ali i na Istoku", naveo je.

Predsednik je poručio da je Srbija spremna da nastavi razgovore, ali da je sada jasno "da su se stvari otrgle kontroli, da je Srbija saterana uza ćošak i uza zid".

Govoreći o razgovorima koje je imao sa Miroslavom Lajčakom, rekao je da je EU pokušala koliko je to moguće da zatraži i zahteva neku vrstu deeskalacije

"Ja želim samo da kažem da je Srbija ispunila sve ono što se od nje tražilo da bi do toga došlo. Do deeskalacije ne dolazi jer režim u Prištini to ne želi, a da li to neki podržavaju ili ne, zaključićete iz mog obraćanja", rekao je Aleksandar Vučić. 

"Akcija pogroma i progona srpskog naroda dobro organizovana"

Naveo je da se Srbija nalazi u teškoj situaciji ne zbog svoje krivice i neodgovornosti, nego zbog svakodnevnih aktivnosti režima u Prištini, ali i kako je dodao, i onih koji ćute ili blagonaklono gledaju na te akcije. Naveo je i da se sprovodi tiho etničko čišćenje na Kosovu.

"Možda nije trebalo da kažem da je u toku etničko čišćenje i bilo bi mi lakše da objasnim najvećem delu naroda koji ne moraju to da osećaju na svojoj koži i ljudima koji imaju druge prioritete. Bilo bi mi lakše i politički, ne bih morao ništa da preduzimam – mogao bih da zabijem glavu kao noj u pesak", naveo je Aleksandar Vučić. 

Rekao je da mu ne pada na pamet da laže sopstveni narod da se stvari ne menjaju i da se ništa ne događa. 

"Želim da vas obavestim da je ta akcija pogroma i progona i etničkog čišćenja koju provodi prištinski režim nad srpskim narodom na KiM dobro organizovana, planirana i suštinski podržana i od pojedinih krugova u međunarodnoj zajednici", naveo je predsednik Srbije. 

Istakao je da je Priština još pre godinu dana donela odluku da svi viđeniji Srbi koji bi mogli da budu tačka otpora prištinskom režimu moraju biti "pohapšeni, ubijeni i sklonjeni sa Kosova i Metohije".

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Ta akcija je krenula još u Štrpcu 2021. godine", rekao je Vučić, navodeći da su ljudi koji su tada uhapšeni u pritvoru već godinu i po dana, što je, kako je dodao, "jedinstven slučaj u celom svetu - zbog tobožnje zloupotrebe službenog položaja".

"Da li ste čuli da je neko u pritvoru godinu i po dana? Ne postoji takav slučaj, ali Štrpce je obezglavljeno, tamo niko više ne može da podigne glavu i misle da su na taj način rešili problem. Ćuti Euleks, ćuti čitava međunarodna zajednica", naveo je predsednik.

Istakao je da neće da ćuti i da saučestvuje u progonu svog naroda time što bi se, kako je rekao, pravio naivan onako kako se prave mnogi u svetu. Nabrojao je imena Srba koji su uhapšeni od kada je Aljbin Kurti došao na vlast.

"Kako su to sve radili I zašto? Ta akcija je brižljivo pripremana, veoma. Najpre je morala da bude puna kriminalizacija srpskog naroda, u tome su im pomagali mnogi inostrani mediji, preko svojih inostranih vlada, mnogi domaći mediji preko različitih političkih struktura, a opet podstaknuto od spoljnih vlada i njihovih specijalizovanih službi. Ta kriminalizacija je bila toliko jeziva da niko o Srbima na severu Kosova nije govorio kao o Srbima, nego kao o različitim kriminalnim grupama", rekao je Vučić.

"Pokušavaju dodatno da zastraše stanovništvo na severu Kosova"

Naveo je da je sada u toku drugi deo akcije u kojem pokušavaju da dodatno zastraše stanovništvo na severu Kosova, i to kosovskom policijom koja nema nikakvo pravo da tamo bude.

Kako je rekao, oni su tamo da bi pokazali da Srbi ne mogu više nikad da podignu barikade, da bi sprečili uvoz svake robe i da bi Srbi ostali gladni i bez lekova, "ne bi li našli one koji će im se dodvoriti, ima ih ukupno 30 do sada". 

Povodom tvrdnji britanske poslanice Ališe Kerns o tome da SPC švercuje oružje na Kosovu, što je Kfor demantovao, Vučić je rekao da je ona poznata po "antisrpskom delovanju" i da je ona poznati lobista protiv Srbije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Rekao je da se uz sve političke akcije sada uvode dva nova elementa - napad na još dva stuba srpskog naroda, to su SPC I zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji.

Odluka o zabrani daljeg izvoza oružja, oruđa i municije

Predsednik je rekao da želi da pozove Vladu Srbije da se snažnije posveti daljem rastu i razvoju zemlje.

"Dobre su vesti koje se tiču stranih investicija, 31 odsto više nego prošle godine. Verujemo da može ova godina da bude rekordna i da premaši 4,5 milijarde. Sve veći udeo je azijskih investicija i NR Kine i Japana. Dok se smanjuje udeo u ukupnim investicijama nekih drugih, za nas je važno da ih imamo uvek više, ali molim Vladu da se posveti rastu BDP-a, rudarstvu - većem kopanju uglja, posebno ih molim da se posvete građevinarstvu, da izađu sa novim predlozima", naveo je. 

Takođe je rekao da će sledeče nedelje potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza municije, oružja i oruđa "jer je nacionalni interes Srbije ugrožen i sve mora da bude pripremljeno ako dođe do agresije na Republiku Srbiju".

"Imamo gasa za godinu dana, gorivo - 92 dana dizela, 81 dan benzina. Što se tiče vojske, potpuno je opremljena hranom", naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da se Srbija ne sprema za bilo kakve ratove i da je učinila sve da deeskalira situaiciju.

"Srbija je spremna da sačuva živote svog naroda i svoju zemlju od svih onih koji bi potencijalno želeli da ugroze njen integritet, suverenitet i živote pripadnika naših građana. Srbija je ispunila sve zahteve koju je od nje tražila EU, ali to ne zavisi samo od nas", poručio je. 

Komentari (0)

Srbija