Politika

Poslanici završili rad, rasprava o razrešenju Baste nastavlja se sutra

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2023

-

18:59

Poslanici završili rad, rasprava o razrešenju Baste nastavlja se sutra
Poslanici završili rad, rasprava o razrešenju Baste nastavlja se sutra - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad, a raspravu o Predlogu za razrešenja ministra privrede Radeta Baste nastaviće sutra. Sednica će biti nastavljena u 10.00 časova.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas da će podržati razrešenje ministra privrede Radeta Baste koje je predložila predsednica Vlade Ana Brnabić, ocenjujući da u vladi mora postojati jedinstvo kada je reč o državnoj i nacionalnoj politici.

Opozicija je kritikovala izbor Baste za ministra privrede uz poruku da nisu mnogo zaintresovani za njegovu dalju političku sudbinu.

Predlog za razrešenje Baste u skupštinsku proceduru je uputila premijerka Ana Brnabić na inicijativu koalicije SPS-JS na čiji je predlog Rade Basta izabran za ministra privrede.

Kao razlog za njegovo razrešenje se navode izjave koje je davao, a koje su u suprotnosti sa državnom politikom.

Basta je ranije rekao da Srbija treba da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ali i da svi ministri u Vladi Srbije treba da se pridruže protestima u Beogradu.

"Važno je da svaki član Vlade poštuje definisanu politiku"

Rasprava o Predlogu za razrešenje ministra privrede Radeta Baste počela je danas, a predlog obrazlaže ministar bez portfelja Đorđe Milićević.

Milićević je obrazlažući predlog rekao da je Vlada Srbije kolektivni organ koji ima jasno definisanu nacionalnu i državnu politiku i da je važno da svaki član Vlade poštuje jasno definisanu politiku.

On je kazao da u tom smislu svaki ministar, kroz posao za koji je preuzeo odgovornost, treba da da svoj doprinos u realizaciji proklamovanih ciljeva.

Vlada, naveo je, ima jasnu politiku koja je kozinstentna po svim pitanjima i kada je reč o nacionalnim pitanjima, evropskom putu, ekonomskoj politici.

"Jasno je da je strateški cilj Srbije punopravno članstvo u EU i da je Srbija upravo zahvaljujući evropskom putu i reformama koje proizilaze iz procesa evropskih integracija jeste i ekonomski i pravno ojačana”, rekao je Milićević.

Podsetio je da, s druge strane, sa većinom članica EU imamo različite stavove po pitanju našeg teritorijalnog integriteta, te da Srbija mora da razgovara i sa ostalim tradicionalnim prijateljima.

Milićević je podsetio na stav Saveta za nacionalnu bezbednost po pitanju sankcija Rusiji i dodao da je Srbija u poslednjih godinu i po uspela da održi svoj politički kurs i da se ne svrstava.

"Uspeli smo da sačuvamo svoju samostalnost. Srbija svakog dana pokazuje da nije marionetska država, već da vodi nezavisnu unutrašnju i spoljnu politiku”, rekao je Milićević.

Ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, po razrešenju Baste, preuzeće ministar finansija Siniša Mali.

Komentari (0)

Srbija