Politika

Petković sa Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu i Metohiji: Potezi Prištine direktno utiču na svakodnevni život Srba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

15:13

Petković sa Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu i Metohiji: Potezi Prištine direktno utiču na svakodnevni život Srba
Petković sa Bocan-Harčenkom o situaciji na Kosovu i Metohiji: Potezi Prištine direktno utiču na svakodnevni život Srba - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom da je sve što se dešava u Pokrajini direktna posledica niza jednostranih poteza i pritisaka i odluke Prištine da postavi svoje nelegalne i nelegitimne gradonačelnike, zajedno sa specijalnom policijom u srpske opštine na severu KiM.

Dodao je da je podgrevanje tenzija nastavljeno sve učestalijim, neosnovanim hapšenjima Srba, povećanjem broja kosovskih specijalaca na severu KiM, kao i njihovim nelegalnim upadima na teritoriju centralne Srbije, što, kako je rekao, predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 i svih postignutih sporazuma, saopštila je Kancelarija za KiM.

Prema njegovim rečima, takvi postupci Prištine doveli su do ozbiljne krize u Pokrajini, posebno na severu KiM, gde se srpski narod suočava sa "pojačanim nasiljem Kurtijevih specijalaca".

Naglasio je da izazivanje krize odgovara jedino vlastima u Prištini i istakao da srpska strana ulaže svakodnevne napore kako bi došlo do deeskalacije i normalizacije prilika na terenu, dok druga strana to čini samo rečima.

Petković je rekao i da potezi i odluke Prištine direktno utiču na svakodnevni život srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, što Beograd prati sa zabrinutošću, "odlučan da zaštiti srpski narod od terora i progona" jer se pitanje Kosova i Metohije temelji i na međunarodnom pravu, koje je najsnažnije uporište Srbije.

Petković je zahvalio Bocan-Harčenku na dosadašnjoj doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije, kao i na poštovanju Rezolucije 1244.

 

Komentari (0)

Srbija