Politika

Milanović: Srbija je dobrodošla u EU, a ima ih koji ne žele da priznaju Kosovo

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

10:37

Milanović: Srbija je dobrodošla u EU, a ima ih koji ne žele da priznaju Kosovo
Zoran Milanović - Copyright AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji prisustvuje NATO Samitu u Viljnusu, izjavio je da je Srbija, što se njega tiče, dobrodošla u Evropsku uniju.

"Srbi moraju da odluče gde su, što se mene tiče, dobrodošli su, ali moraju da odluče gde su", rekao je Milanović u izjavi novinarima nakon prvog dana samita.

Primećujući mnoge kontradiktornosti, Milanović je rekao da je na samitu govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji o, kako je naveo, napadu na Kfor i potrebi da se prizna "kosovska nezavisnost".

"Pozivamo Ukrajinu u članstvo u NATO, a među nama ima još onih koji ne žele da priznaju postojanje Kosova", naveo je Milanović.

Kaže da je govorio i o situaciji u Bosni i Hercegovini koju je, pojašnjava ocenio boljom nego što je bila, ali nezadovoljavajućom.

"To nas se sve tiče, to je deo sigurnosnog okruženja u kojem Alijansa deluje", rekao hrvatski predsednik.

Govoreći o još nekim kontradiktornostima kada je reč o pristupanju nekih zemalja EU, Milanović je rekao:

"S druge strane, s nama u NATO-u ravnopravno sede čelnici Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore koji su već godinama dobro došli u najdemokratskiji i najdelikatniji vojni savez na svetu, a u pregovorima za EU se drže negde tamo... nigde. To je čak diskriminacija, to je jedno neodrživo protivrečje", rekao je šef hrvatske države.

Upitao je šta te zemlje rade u NATO, ako ne ispunjavaju neke druge vrednosti.

On je negirao da Hrvatsku na samitu predstavljaju dve delegacije i istakao da su u Viljnusu bitni jedino šefovi delegacija, jer oni jedini govore.

O odlučivanju na NATO samitu, Milanović je rekao da se odluke donose bez znanja Hrvatske i da to, kako je kazao, javnost mora da zna zbog mogućih posledica.

"Ovde se donose odluke koje imaju strahovito duboko, tektonsko značenje i Hrvatska u tome učestvuje. Niko od nas, pa ni ja, ni Plenković, ni ministar nismo učestvovali u onim bitnim stvarima o kojima saznajemo u poslednjem trenutku", rekao je Milanović.

Dodao je da to nije kritika upućena NATO, ali da, kako kaže, u vremenima kao što je današnje, a koje je "grozno i opasno i neke stvari ne želimo da vidimo, to naši ljudi moraju da znaju".

Osvrnuo se i na zaokret Turske po pitanju ulaska u Evropsku uniju i dodao da se u mnogim pitanjima ne slaže sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ali da je on, uprkos kampanji protiv njega, pobedio na poslednjim izborima.

"Erdogan je dobio izbore, pobedio je tesno, ali je pobedio. U zapadnim meinstrim medijima vodila se divlja kampanja protiv njega. Da mora otići… Ja se s nekim stvarima koje on priča ne slažem uopšte. Pa on je u Zagrebu rekao da treba ukinuti Dejtonski sporazum. Gle, druže, kopaš mi po očima. Erdogan traži da Turska uđe u EU? To će biti teško s takvim stavovima. Po čemu Turska da, a Albanija ne? Zaokret je, da. Okrenuo je leđa Putinu", kazao je Milanović, prenela je zagrebačka N1.

 Rekao je i da "EU pati od strahovitog manjka demokratičnosti" i kao primer naveo premijera Mađarske Orbana.

"Orban će govoriti iz perspektive mađarskog premijera. Nekom se ne sviđa, ali on brani svoje interese, a interesi su Mađari u Ukrajini koji se masovno mobilizuju", naveo je Milanović.

Što se tiče Ukrajine i NATO, rekao je da je Ukrajini obećano članstvo u NATO-u "uz 50.000 uslova".

"To je jedno obećanje uz 50.000 uslova, što sigurno neće zadovoljiti Ukrajince, ali to je takva odluka, mi tu ne možemo ništa da promenimo", rekao je Milanović i dodao da su se članice Alijanse složile da je budućnost Ukrajine u savezu, ali da Kijevu nije uručena pozivnica niti je dat vremenski rok za njeno pristupanje NATO.

Komentari (0)

Srbija