Politika

Miščević: Ceo region Zapadnog Balkana je u procesu integracija

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

08:44

Miščević: Ceo region Zapadnog Balkana je u procesu integracija
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Mišćević izjavila je u Vašingtonu na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu da je ceo region u procesu integracija i da nije isto kao na početku veka.

Miščević je istakla da na Zapadnom Balkanu postoji politička volja za integracije, ali da se nailazi na probleme kada dođe do same primene zbog toga što reforme mnogo koštaju, piše Glas Amerike.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je u objavi na Tviteru da inicijative kao što je "Otvoreni Balkan" predvode nove aktivnosti ekonomskog razvoja i poslovnih trendova na Zapadnom Balkanu.

Đurić je naveo da je to bila jedna od tema regionalne konferencije pod nazivom "Zapadni Balkan: Transatlantska i regionalna saradnja - izgradnja jakih alijansi", održane u Vašingtonu, na kojoj je sa kolegama iz regiona učestvovala Miščević.

Đurić je istakao da Srbija napreduje na evropskom putu kao regionalno uporište ekonomskog rasta i jedan od osnivača "Otvorenog Balkana", dodajući da su aktivna uloga i posvećenost Srbije održavanju mira i stabilnosti, kao i doprinos izgradnji bližih veza i trajnih partnerstava na Balkanu dobili priznanje na panelu pod nazivom "Jačanje regionalne povezanosti" u okviru konferencije.

U svom obraćanju na panelu, Miščević je podelila svoju ogromnu stručnost u toj oblasti, pružila značajne uvide i razmenila mišljenja sa ostalim učesnicima tokom naknadne diskusije, naveo je Đurić.

SAD misle na zemlje Zapadnog Balkana, poruka je upućena na konferenciji u Vašingtonu, u organizaciji Transatlanske mreže liderstva i Atlantskog saveta, na kojoj su učestvovali američki zvaničnici i resorni ministri iz regiona, prenosi Glas Amerike.

Mekdauel: Nastavljamo podršku Zapadnom Balkanu

Šef Kancelarije za Centralnu i Južnu Evropu u Stejt departmentu Malkolm Mekdauel obraćanje je počeo pozdravom "Dobro jutro" na srpskom. Istakao je da izazov u regionu predstavlja i kako normalizovati odnose Beograda i Prištine, a govorio je i o situaciji u BiH.

"To nije nešto što SAD može sama da reši, to je kako da pomognemo da zemlje regiona budu bliže jedna drugima, samim tim i Evropskoj Uniji, to je naš strateški interes", rekao je Mekdauel. 

Dodao je da su SAD zato i podržale razne regionalne inicijative kao što je Otvoreni Balkan.

Mekdauel je rekao da SAD nastavljaju da podržavaju zemlje Zapadnog Balkana u izgradnji stabilne, multietničke demokratije, koja je sposobna da primeni reforme kako bi napredovala u pristupanju EU i u borbi protiv korupcije.

Prema njegovoj oceni, mora još mnogo da se radi kada je reč o zavisnosti od ruske energije i borbi sa korupcijom.

Na panelima o energetskim politikama i evrointegracijama učestvovali su resorsni ministri iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine. 

Pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse Džefri Pajat istakao je da je Amerika posvećena daljem partnerstvu sa Balkanom i energetskoj bezbednosti, pre svega diversifikaciji od ruskih fosilnih goriva kao i prelasku na dekarbonizaciju, odnosno napuštanje korišćenja uglja. 

Pajat je rekao da postoji spremnost za pomoć za komercijalizaciju geotermalnih projekata na Zapadnom Balkanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija