Društvo

Miščević: Grant EU Srbiji 162 miliona evra, najviše za zelenu agendu

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

12:05

Miščević: Grant EU Srbiji 162 miliona evra, najviše za zelenu agendu
Miščević: Grant EU Srbiji 162 miliona evra, najviše za zelenu agendu - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i šef Delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre potpisali su danas na početku Evropske nedelje mogućnosti sporazum o novim donacijama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć u iznosu od 200 miliona evra od čega je grant EU 162 miliona evra.

"Paket sredstava koja smo sada potpisali iznosi skoro 200 miliona evra – 162 miliona su bespovratna sredstva EU, a dodatno je sufinansiranje Srbije, koje je neophodno kako bismo i našim doprinosom dokazali ozbiljnost u ovom procesu. Najveći deo će biti usmeren na zelenu agendu", navela je Miščević.

Istakla je da su zahvaljujući postrojenju za obradu otpadnih voda, svi u Zlatiborsko-moravičkom okrugu, u kom živi oko 100.000 ljudi, dobiti kanalizaciju.

Miščević je dodala da nisu zaboravljeni ni projekti koji se odnose na socijalna pitanja koji se pre svega odnose na interno raseljena lica, ali i na deinstitucionalizaciju.

Tanjug/Zoran Žestić

 

“Jedan deo sredstava je odvojen i za unapređenje medijskog okruženja tj. za dalji rad na sprovođenju medijske strategije, a to nije samo pisanje zakona već i stvaranje uslova za profesionalni rad medija u Srbiji”, objasnila je Miščević.

Istakla je da je važno zapošljavanje i mladih novinara.

“Jedan segment ovih sredstava će biti namenjen pomoći Srbiji u procesu pregovora od lokalnog do nacionalnog nivoa kako bismo se na najbolji mogući način pripremili za dalji proces integracija”, rekla je Miščević.

Ona je dodala da je to važno, jer je to proces koji objedinjuje celokupan segment reformi i da se već sada radi na pripremi finansijskog plana za 2024. godinu i da je akcenat stavljen na ona pitanja koja daju mogućnost za građane.

"Evropska unija već jeste najveći investitor i trgovinski partner Srbiji, stvarajući čvrstu vezu od koje obe strane imaju korist. I, kao što vidite, spremni smo da dodatno uložimo u naše partnerstvo i saradnju. Ovo je jedinstvena mogućnost da stvorimo prosperitetnu budućnost. Hajde da je ugrabimo zajedno", rekao je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji pozdravljajući početak Evropske nedelje u obraćanju putem video poruke. 

Žiofre: Srbija ima šta da ponudi EU 

Žiofre je istakao da Srbija ima šta da ponudi EU, a cilj evropskih fondova su progresivni, pozitivni pomaci u regionu, dok traje prilagođavanje zakona i sistema u procesu proširenja.

"Naša misija, moja misija je da učinimo Srbiju još većim delom EU privrede i društva kako napreduje na svom putu integracije. To znači pristup za više srpskih kompanija najvećem jedinstvenom tržištu na svetu, sa preko 500 miliona potrošača. To znači slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala i pristup svim mogućnostima koje Evropa nudi. Od najsavremenijih istraživanja i razvoja u IT i biotehnologiji, vodećih svetskih studenata i stručnjaka u različitim oblastima do nekih od najboljih poljoprivrednih proizvoda u Evropi, Srbija ima šta da ponudi EU", rekao je on.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Evropske integracije su mogućnost za institucije, kompanije i građane Srbije da unaprede svoj život, zajednicu ili poslovanje - poruka je kojaje poslata sa početka EU nedelje mogućnosti, koja će se do ponedeljka održavati u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, naveli su iz EU info centra.

Novi paket pomoći usmeren je na vladavinu prava, reformu pravosuđa, proces evropskih integracija, reformu javne uprave i primenu Zelene agende.

Najveći deo sredstava koje daje EU izdvojen je na sektor životne sredine, gde će više od 72 miliona evra biti iskorišćeno za unapređenje infrastrukture i povećanje institucionalnih kapaciteta za zaštitu životne sredine, kao i upravljanje i ublažavanje klimatskih promena kroz promociju principa Zelene agende.

Deo tih sredstava predviđen je za izgradnju postrojenja za prerađivanje otpadnih voda za Zlatiborski i Moravički okrug.

EU nedelja mogućnosti jedinstvena je serija događaja koja se održava od 21. do 26. juna u Beogradu (MTS dvorana), Novom Sadu (Novosadski sajam) i Nišu (hotel "Tami").

Nedelju mogućnosti partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Republike Srbije.

Tokom pet dana, biće održano više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU.

Biće predstavljene brojne mogućnosti za preduzetnike, privrednike, poljoprivrednike, studente, učenike, nastavnike, inovatore, institucije, lokalne samouprave, medije udruženja građana i druge organizacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija