Biznis vesti

Miščević: Otvaranje granica među članicama Otvorenog Balkana podiže naš BDP

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

13:56

Miščević: Otvaranje granica među članicama Otvorenog Balkana podiže naš BDP
Miščević: Otvaranje granica među članicama Otvorenog Balkana podiže naš BDP - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Godišnje 300.000 kamiona pređe granice članica Otvorenog Balkana (OB), prema analizi transportne zajednice, a ako se uspostavi sistem bez kontrole na unutrašnjim granicama tri države, to bi povećalo za jedan odsto naš BDP a ako bi se takav sistem uspostavio za čitav Zapadni Balkan, povećanje bi bilo 3,5 odsto, izjavila je danas ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Tanja Miščević

"To su cifre koje govore u korist ekonomije a politički mislim da ne može ni da se izmeri njegov značaj“, rekla je ona na konferenciji Open Balkan Forum 2 koju je organizovao Libek.

Miščević je istakla da to što je Srbija članica OB ne znači da odustaje od Berlinskog procesa i navela da to potvrđuju i činjenice da je naša zemlja u novembru zaključila tri sporazuma vezana za radnu snagu i nedavno ih ratifikovala.

"Kada govorimo o Otvorenom Balkanu, prva važna stvar je na koji način su tri države OB došle do nivoa usklađenosti svojih dokumenata, licenci, carinskih deklaracija i svega što je potrebno da se ubrza protok roba i usluga i to tako što se svi zajedno krećemo ka članstvu u Evropskoj uniji“, rekla je ona.

Miščević je ocenila da su u tom procesu ključni evropski standardi prema kojima sve tri zemlje imaju obavezu jer su u procesu evropskih integracija. Prema njenim rečima, druga važna stvar jeste ono što postoji u evropskim integracijama a to je akceleracija odnosno ubrzane integracije.

"Kada govorimo o članicama OB među njima imamo različite nivoe u odnosu na usklađivanje sa evropskim standardima. Srbija  je otvorila 22 poglavlja, dva privremeno zatvorila a Severna Makedonija i Albanija, koje su od lane krenule u proces pregovora su po prirodi stvari u drugačijem tempu integracije“, objasnila je Miščević.

Prema njenim rečima to može da bude odličan primer još jednog važnog principa procesa integracija a to je proces prelivanja, koji znači da onaj koji ide napred povlači one koji su oko njega.

Ocenila je da je to dobro i da je na neki način nateralo naše komšije da u neke procese krenu i ranije nego što su morali kroz proces pregovora u pristupanju EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis