Aktuelno

Miščević: Srbija sa EU ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2023

-

15:53

Miščević: Srbija sa EU ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas na Kalemegdanu da Srbija sa Evropskom unijom i državama članicama ima nedeljivo prijateljstvo i partnerstvo i da uvek vidi ozbiljnu solidarnost EU, koja je velika podrška.

Povodom Dana Evrope, ministarka Miščević, ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David odali su počast nastradalima u prošlonedeljnim tragičnim događajima u Srbiji. 

Oni će zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU u Srbiji otkriti cvetnu instalaciju u obliku srca na Kalemegdanu, koja predstavlja EU i Srbiju, koje su zajedno odale počast žrtvama i izraz solidarnosti prema porodicama i prijateljima žrtava na Dan Evrope.

Tom prilikom Miščević je rekla da je maj uvek bio prilika za podsećanje na Dan pobede nad fašizmom i na razvoj evropske integracije, kao i prilika da se podsetimo na velike i važne citate koji su vezani za ovaj dan.

"Nažalost danas nemam citat za vas, jer je danas jako teško. Danas je važna solidarnost i podrška koju ovde na Kalemegdanu i u ovoj divnoj poseti svih ambasadora država članica EU, i u cveću koje će biti podeljeno bolnicama, školama i raznim institucijama, da bi svi oni koji su danas ovde odneli kući da se podsete, ne samo 9. maja nego i ovog tužnog 9. maja", rekla je Miščević.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre je izjavio da danas nema proslava jer Srbija žali tragični gubitak svoje dece koja su stradala na izuzetno nasilan način i da zato sa ministarkom Miščević i ambasadorima država članica postavlja simbol, tepih od cveća u obliku srca koji je u bojama Srbije i zastave EU.

"To je naša poruka podrške, solidarnosti i ljubavi prema Srbiji i da smo uz Srbiju u ovim teškim trenucima", poručio je Žiofre.

Po njegovim rečima, Dan Evrope je pravi trenutak da se pošalje poruka solidarnosti jer je solidarnost u srcu evropskog projekta. 

Dodao je da su ponosni na to što je Evropa postala najprivlačnije mesto mnogima za život, mesto u kome se poštuju osnovna ljudska prava i u kome vladaju mir, sloboda, poštovanje za ljude, u kome se ostvaruje saradnja među državama članicama i dolazi do rešenja svih problema kroz razgovore i dijalog.

Rekao je da od početka rata u Ukrajini, projekat EU bitniji nego ikad.

"Napad na Ukrajinu je i napad na vrednosti EU, ljudska prava, slobodu i dostojanstvo i mi smo čvrsto rešeni da podržimo Ukrajinu i njen narod dok se brani", zaključio je Žiofre.

Poručio je da želi da se Srbija priključi EU i da sve države članice podržavaju punopravno člansto Srbije u toj organizaciji. 

Ambasadorka Švedske Anika Ben David poručila je da danas teškog srca na Kalemegdanu obeležavamo Dan Evrope, ali je utešno videti da su sve zemlje EU u solidarnosti sa Srbijom.

"Tragedija je zadesila Srbiju i sve nas je ostavila slomljenih srca, a smrt nevinih je trauma za koju će trebati više godina da se prevaziđe. Misli i molitve Švedske su uz srpski narod, ali moramo naći način da idemo napred, i zajedništvo i saradnja su dve ključne reči koje obeležavaju ovaj trenutak", zaključila je Ben David.

Izjavila je da su vremena teška u Srbiji, Evropi ali i u svetu, i ruska agresija na Ukrajinu je ponovo donela rat na evropsko tlo, rat koji preti slobodi, bezbednosti i privrednom napretku našeg kontinenta.

"EU je politički projekat, koji se zasniva na miru, a ruska agresija je napad na evropske vrednosti. Švedsko predsedavanje EU je već u 5. mesecu i uspeli smo da očuvamo jedinstvo u stavovima prema Rusiji i bezbednost naših građana", naglasila je ona.

Zaključila je da EU stoji uz Srbiju u ovim teškim vremenima i sa nestrljenjem čeka da poželi dobodošlicu Srbiji u evropsku porodicu.

Nakon obraćanja, 4.000 sadnica cveća je podeljeno građanima.
 

Komentari (0)

Srbija