Politika

Miščević: Zahvalnost Švedskoj za pokretanje nove diskusije o proširenju

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

15:26

Miščević: Zahvalnost Švedskoj za pokretanje nove diskusije o proširenju
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je danas održan panel "Od Švedske do Španije - Nova Trojka, nove ideje", posvećen završetku švedskog predsedavanja Savetu EU, koje 1. jula preuzima Španija, a ministarka za evropske integracije Tanja Miščević iskazala je zahvalnost Švedskoj što je za vreme njenog predsedavanja EU otvorena nova diskusija o proširenju.

Miščević je na panelu navela da Srbija napreduje u implementaciji ustavnih amandmana u vezi sa reformom pravosuđa, iako nisu otvoreni novi klasteri, te da je usvojeno i pet zakona, a da je u toku kreiranje tela za izbor sudija, kao i pripremanje novih zakona.

Navela je da je cilj reforme pravosuđa da kreira nezavisno sudstvo, ne samo za državu već i za društvo u celini.

Dodala je da je drugi cilj implementacija medijske strategije navodeći da ona podrazumeva promenu tri zakona i da je zakon o elektronskim medijima u pripremi, te da se očekuje da se organizuje javna debata.

"Da li kasnimo u tome? Da, kasnimo zato što je rad na tim zakonima od izuzetne važnosti. Treba redizajnirati uslove za bolje medijsko okruženje", rekla je ona.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ministarka je navela da je važan cilj i usaglašavanje sa viznim režimom EU.

"Zatim je tu energetska diverzifikacija koja treba da se posmatra iz više vizura. Jedna je ekonomska, a drugo geo-strategijska i politička. Pripremili smo i poslali Skupštini nacrt o energetskim politikama Srbije koji je izuzetno važan", rekla je ona.

Panelu su prisustvovali i ambasadori Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, Švedske u Srbiji Anika Ben David i Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina.

Ben David je navela da je prioritet predsedavanja Švedske Savetu EU bilo izražavanje jedinstva EU u slučaju ruske agresije na Ukrajinu i podrška toj zemlji.

"Rezultati napornog šestomesečcnog rada svih 27 članica zemalja tokom predsedavanja Švedske bile su različite odluke koje su se ogledale u odluci o obezbeđivanju miliona komada raznog oružja. Obezbeđene su i milijarde za vojne snage Ukrajine, podrška za impresivni napredak u reformama Ukrajine, a takođe smo doneli odliku o dva paketa sankcija usmerenih na Rusiju", rekla je ona.

Dodala je da je tokom šestomesečnog predsedavanja Švedske, EU postala slobodnija, zelenija i bezbednija.

Žiofre je ukazao da se na svakih šest meseci predsedavanje Savetom EU menja i da je ova smena važan trenutak u životu EU.

Naveo je da ta promena nije samo jedan simboličan gest već je i oznaka odgovornosti koju svaka zemlja članica deli sa ostalima, te je i prirodno da to bude deo jedne političke kulture da se zemlje članice smenjuju i da rade na kompromisnim odlukama.

"Švedska je predsedavala Savetom EU u vrlo izazovnim vremenima, nadam se da će tako dobar posao nastaviti da radi Španija, da će nastaviti da radi na negovanju jedinstva EU", rekao je Žiofre.

Bartolome je iskazao zahvalnost Švedskoj na radu u prethodnih šest meseci predsedavanja i dodao da se sada Španija nalazi u malo težoj situaciji jer se izbori održavaju 23. jula, te neće biti funkcionalne vlade dok se proces izbora u toj zemlji ne završi.

"To ne znači da nećemo raditi i siguran sam da će nova vlada slediti iste principe koji su postavljeni za naše predsedavanje. Podsetio bih da mi imamo trojno predsedavanje - Španija, Belgija i Mađarska će zajedno raditi na svim našim postavljenim ciljevima", rekao je on.
 

Komentari (0)

Srbija