Politika

Petković sa ambasadorom Mađarske o teškoj situaciji na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2023

-

14:17

Petković sa ambasadorom Mađarske o teškoj situaciji na KiM
Petković sa ambasadorom Mađarske o teškoj situaciji na KiM - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Srbiji Jožefom Zoltanom Mađarom i informisao ga o teškoj političko - bezbednosnoj situaciji u pokrajini, posebno na severu Kosova i Metohije, koja preti da ugrozi mir i stabilnost u celom regionu.

Direktor Kancelarije za KiM je izrazio zabrinutost zbog neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, nasilja i svakodnevnih pritisaka kojima je izložen srpski narod od strane prištinskog režima, iznevši podatak da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast zabeleženo više od 350 napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve, groblja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Činjenica da prištinske vlasti od 2016. godine odbijaju da sprovedu u delo sopstvene sudske odluke i manastiru Visoki Dečani, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, vrate 24 hektara zemljišta, jasno pokazuje da je na Kosovu i Metohiji na sceni pravno bezakonje i da se nasilje po osnovu verske i etničke pripadnosti sprovodi na svim nivoima", upozorio je direktor Kancelarije za KiM.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

On je dodao da je politika Aljbina Kurtija, oličena u sprovođenju konstantnog institucionalnog, političkog i fizičkog nasilja nad Srbima u pokrajini, kulminirala postavljanjem nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika i pripadnika specijalne policije u srpskim opštinama na severu KiM.

Iako je sada svima jasno da na krizi i sukobima insistiraju jedino vlasti u Prištini, koje na taj način žele da izbegnu obavezu formiranja ZSO i dovedu u pitanje dalji tok dijaloga, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podvukao da će Beograd, kao odgovorna strana, učiniti sve da sačuva mir u pokrajini, koji je preko potreban Srbima sa obe strane Ibra.

Petković je ambasadoru Mađarske poželeo dobrodošlicu, istakavši zadovoljstvo zbog postojanja konstruktivnih i jakih veza srpskog i mađarskog naroda i naše dve države, koji su izgrađeni zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Viktoru Orbanu.

 

Komentari (0)

Srbija