Politika

Brnabić: Zdravstveni sistem u Srbiji izuzetno socijalno orijentisan

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2023

-

22:04

Brnabić: Zdravstveni sistem u Srbiji izuzetno socijalno orijentisan
Brnabić: Zdravstveni sistem u Srbiji izuzetno socijalno orijentisan - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je večeras da je zdravstveni sistem Srbije izuzetno socijalno orijentisan, a kada je u pitanju lečenje dece u inostranstvu kaže da je napravljen iskorak 2014. godine od kada se svake godine povećava budžet za tu namenu.

Brnabić je na TV Pink rekla i da nije samo slučaj u našoj zemlji da se šalju SMS poruke za lečenje dece, te da ne postoji zemlja u svetu koja leči sve pacijente inovativnim terapijama.

Komentarišući to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će država i dodatno pomoći lečenje teško obolele dece, Brnabić je rekla da je važno da se razume da ne postoji zemlja koja plaća sve takve terapije i za sve retke bolesti.

Navela je da je tek 2014. godine na inicijativu tadašnjeg predsednika vlade Aleksandra Vučića napravljen Republički fond za lečenje dece u inostranstvu, lečenje dece od retkih bolesti, kao i dece koja ne boluju od retkih bolesti, ali za koje ne postoji adekvatna terapija u našoj zemlji.

"Napravljena je komisija i sva deca idu u inostranstvo da se leče ili mi dovodimo nabolje lekare iz inostranstva da leče tu decu u Srbiji. Taj iskorak je napravljen tek 2014. godine i od tada, na inicijativu Vučića svake godine se povećava budžet i sada smo došli do nekih izuzetno impresivnih cifara", rekla je ona.

Dodala je da je zdravstveni sistem u našoj zemlji izuzetno socijalno orijentisan i da imamo izrazito socijalnu državu.

"Pružićemo dodatnu podršku porodicama sa petim i šestim detetom"


Brnabić je navela da će, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, država dati dodatnu finansijsku podršku porodicama sa petim i šestim detetom.

"To neće biti jednokratna već mesečna, stalna podrška kao što smo to uradili sa drugim, trećim, četvrtim detetom", kazala je Brnabić za TV Pink.

Ona je navela da ukupna stopa fertiliteta u Srbiji iznosi 1,63 dece po ženi, da pronatalitetna politika daje rezultate, ali da "moramo još mnogo da radimo". Međutim, kako je istakla, "svi u regionu padaju, a mi rastemo".

"Mladi ne odlaze iz Srbije i sve više mladih se vraća u zemlju, imamo i sve veći broj stranaca koji dolaze u Srbiju", navela je Brnabić. 

Ona je kazala da je, kada je reč o bio medicini i biotehnologiji, izuzetno važan projekat BIO4 Campus i da državni vrh razume da ozbiljna moderna medicina ide u pravcu genske terapije. 

Objasnila je da će sve više lek biti personalizovan u odnosu na gensku predispoziciju.

"Mi moramo da uđemo u taj voz ukoliko želimo da za 10 godina i dalje budemo u korak sa svetom", rekla je Brnabić.

Naglasila je da je jako važno da se razume ozbiljnost i odgovornost onih koji se bave tim poslom za našu zemlju i dodala da je pre dve nedelje održan sastanak sa proizvođačima, "da vidimo kako dodatno da radimo i targetiramo".

Brnabić  je istakla da će sve terapije za građane biti mnogo dostupnije i podsetila da je Srbija potpisivala ugovore o saradnji sa gigantima kao što su švajcarski Roš i japanska Takeda.

Komentari (0)

Srbija