Politika

Srpska lista: Albanski gradonačelnik Severne Mitrovice nema legitimitet da zabrani gradnju socijalnih stanova

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2023

-

16:38

Srpska lista: Albanski gradonačelnik Severne Mitrovice nema legitimitet da zabrani gradnju socijalnih stanova
Srpska lista: Albanski gradonačelnik Severne Mitrovice nema legitimitet da zabrani gradnju socijalnih stanova - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista (SL) saopštila je danas da je albanski gradonačelnik Severne Mitorvice zabranio gradnju stanova za socijalno ugrožene porodice i škole za decu iz ugroženih kategorija u toj opštini i apelovala na međunarodne predstavnike da spreče premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija "u izazivanju haosa".

U saopštenju se ističe da je obaveza međunarodnih predstavnika da sačuvaju mir i sigurnost za sve građane, pa i za Srbe na Kosovu i Metohiji i ocenjuje da je cilj odluke nelegitimnog gradonačelnika "podizanje tenzija i ugrožavanje mira".

U saopštenju SL ističe da, dan nakon pregovora u Briselu, "kao po pravilu režim Aljbina Kurtija umesto deeskalacije nastavlja eskalaciju i dalje pritiscke na srpski narod na severu Kosova i Metohije".

"Da ironija bude veća, odluku o zabrani gradnje škole i stanova donose Kurtijevi gradonačelnici u vreme kada se na severu Kosova i Metohije protivzakonito oduzima srpska zemnja i grade ilegalne baze za parapolicijske albanske jedinice, čime se krše sporazumi iz Brisela i svi zakoni na snazi", navodi se u saopštenju.

SL ukazuje na to da se ovom odlukom potvrđuju juče izrečene reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da smo daleko od deeskalacije i da Priština nije zainteresovana za deeskalaciju situacije na severu".

"Kurtijev režim ovom odlukom nastavlja sa eskalacijom i planom progona Srba sa svojih ognjišta. Nakon neosnovanih hapšenja, prebijanja i zastrašivanja našeg naroda, danas je preko svog gradonačelnika doneo odluke da zabrani izgradnju škole i stanova i tima poslao još jednu poruku da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji", stoji u saopštenju.

SL postavlja pitanje da li je ovo odgovor Kurtija na poziv međunarodnih predstavnika da se deeskalira situacija na severu Kosova i Metohije, kao i da li je odluka da se zabrani izgradnja škole i stanova za ugrožene građane u skladu se apelima ambasadora Kvinte "da ovi nametnuti gradonačelnici sa 3 odsto osvojenih glasova" bave tehničkim i administrativnim stvarima.

U saopštenju se naglašava da su ove odluke izazvale dodatnu zabrinutost Srba jer se njima ugrožavaju njihova osnovna ljudska.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija