Politika

Srpska lista: Zanima nas samo ZSO, a ne nerelevantna Kosovska asocijacija opština

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

16:11

Srpska lista: Zanima nas samo ZSO, a ne nerelevantna Kosovska asocijacija opština
Srpska lista: Zanima nas samo ZSO, a ne nerelevantna Kosovska asocijacija opština - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista saopštila je danas da srpski narod na KiM zanima samo Zajednica srpskih opština (ZSO) i da je odluka o članstvu u Kosovskoj asocijaciji opština, koju je donela nelegalna i nelegitimna skupštinska većina opštine Severna Mitrovica ništavna i da je niko od građana ne smatra relevantnom.

"Što se udruživanja tiče, naše građane zanima isključivo Zajednica srpskih opština, kao krovna institucija srpskog naroda koji će se udruživanjem srpskih opština u ovu instituciju zaštititi od režima Aljbina Kurtija, ili nekog drugog ko bi poželeo sutra da svoju političku karijeru gradi na represiji srpskog naroda", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Naglašavaju da ta odluka ima jedini značaj jer predstavlja dokaz jasne namere režima Aljbina Kurtija da nastavi eskalaciju situacije na terenu i izazivanje dodatne tenzije.  Uz sve, kako dodaju, ona služi interesu premijera privremenih prištinskih institucija Kurtija a ne građana te opštine.

Srpska lista naglašava da srpski narod i građani Severne Mitrovice nisu pokazali nikakvu želju za tim članstvom, već je to želja Kurtija da pogorša stanje na terenu i izvrši dodatni pritisak na naš narod.

Prethodno je poslanica Samoopredeljenja u Skupštini opštine Severna Mitrovica Aida Ferati-Dolji saopštila je danas da su odbornici na sednici izglasali da se opština Severna Mitovica pridruži Asocijaciji kosovskih opština, prenosi Kosovo onlajn.

Fereti-Dolja je, posle sednice, na Fejsbuku napisala da je taj korak "pokazatelj posvećenosti jačanju i saradnji lokalnih samouprava".

Saradnja i integracija opština ključni su za rešavanje izazova i izgradnju ujedinjenijeg i održivijeg društva za sve, istakla je Fereti-Dolja.

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahim rekao je da će odluka Skupštine opštine Severna Mitrovica biti upućena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave na ocenu zakonitosti, a zatim se očekuje da bude upućena u Asocijaciju na razmatranje.

Asocijacija kosovskih opština osnovana je 2001. godine, kao neprofitna organizacija, čiji su članovi organi lokalnih samouprava, izuzimajući srpske opštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija