Politika

Skupština obustavlja dalji rad Anketnog odbora: "Uvažili smo molbu porodica nastradalih u tragediji u Ribnikaru"

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2023

-

16:01

Skupština obustavlja dalji rad Anketnog odbora: "Uvažili smo molbu porodica nastradalih u tragediji u Ribnikaru"
Euronews/Stefan Goranović - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije prihvatila je molbu pumonoćnika porodica nastradale dece u tragediji u OŠ "Vladislav Ribnikar", kao i članova porodica i obustavila je dalje postupanje i rad Anketnog odbora koji treba da utvrdi sve činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava koja su se dogodila u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju iz parlamenta, Narodna skupština primila je 21. jula 2023. godine molbu porodica nastradalih u tragediji koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i njihovih punomoćnika, kojom od Narodne skupštine Republike Srbije i narodnih poslanika traže da se obustavi bilo kakvo postupanje i rad Anketnog odbora, dok se ne okonča krivični postupak pred tužilaštvom i pred sudom.

"Uvažavajući sve razloge navedene u ovoj molbi, i u skladu sa stavovima poslaničkih grupa, Narodna skupština Republike Srbije prihvata ovu molbu i obustavlja dalje postupanje i rad Anketnog odbora", ističe se u sapoštenju.

Ranije su poslaničke grupe vladajuće većine u Skupštini Srbije obavestile su predsednika parlamenta da će ispoštovati molbu punomoćnika porodica nastradale dece u tragediji koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja da se obustavi rad Anketnog odbora, javio je Tanjug. Kako je Tanjugu rečeno, iz kabineta predsednika parlamenta je taj stav poslanika vladajućih stranaka prosleđen svim poslaničkim grupama.

Potpisnici molbe su jednoglasni u stavu da postoji opravdana bojazan da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku mogao da ugrozi dalje neometano vođenje tužilačke istrage i krivičnog postupka, jer bi činjenice i dokazi od značaja za zakonito vođenje postupka mogli da izađu u javnost pre početka suđenja, rekla je za Tanjug jedna od punomoćnica porodice advokat Zora Dobričanin Nikodinović. 

Pre nekoliko dana je jedan od punomoćnika oštećenih porodica advokat Goran Petronijević rekao za Euronews Srbija da, s obzirom da je u toku osetljiva faza istrage masovnih ubistava, neophono je da pojedine stvari ili najveći deo činjenica ne izađe u javnost dok se istraga ne okonča.  

“Nije isključeno da se ona može proširiti prema trećim licima, da može doći do novih saznanja, upravo se na tome i radi", naveo je advokat.   

To pitanje je bilo u fokusu jučerašnje sednice Anketnog odbora, a predstavnici opozicije su izneli uveravanja da bi odbor trebalo da nastavi s radom i istakli su da se neće mešati u proces istrage, već da će se baviti sistemskim problemima. Kako su poručili, cilj je da se utvrde sistemski propusti i činjenice i da se utvrdi da su tragedije na bilo koji način mogle biti sprečene. 

Euronews Srbija

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija