Politika

Vladajuće stranke obavestile predsednika Skupštine da podržavaju molbu za prekid rada Anketnog odbora

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2023

-

15:33

Vladajuće stranke obavestile predsednika Skupštine da podržavaju molbu za prekid rada Anketnog odbora
Euronews/Stefan Goranović - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Poslaničke grupe vladajuće većine u Skupštini Srbije obavestile su danas predsednika parlamenta da će ispoštovati molbu punomoćnika porodica nastradale dece u tragediji koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja da se obustavi rad Anketnog odbora, saznaje Tanjug u parlamentu. 

Kako je Tanjugu rečeno, iz kabineta predsednika parlamenta je taj stav poslanika vladajućih stranaka prosleđen svim poslaničkim grupama. 

Potpisnici molbe su jednoglasni u stavu da postoji opravdana bojazan da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku mogao da ugrozi dalje neometano vođenje tužilačke istrage i krivičnog postupka, jer bi činjenice i dokazi od značaja za zakonito vođenje postupka mogli da izađu u javnost pre početka suđenja, rekla je za Tanjug jedna od punomoćnica porodice advokat Zora Dobričanin Nikodinović. 

Oglasila se i šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović koja je izjavila da ta stranka neće dalje učestvovati u radu Anketnog odbora koji treba da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji. 

"Imajući u vidu da su punomoćnici porodica stradale i povređene dece u tragediji koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, kao i sami članovi porodica uputili zvaničan apel da se obustavi rad Anketnog odbora, dok se ne završi postupak pred sudom, prihvatamo njihovu molbu i postupaćemo u skladu sa njom", rekla je Paunović. 

Pre nekoliko dana je jedan od punomoćnika oštećenih porodica advokat Goran Petronijević rekao za Euronews Srbija da, s obzirom da je u toku osetljiva faza istrage masovnih ubistava, neophono je da pojedine stvari ili najveći deo činjenica ne izađe u javnost dok se istraga ne okonča.  

“Nije isključeno da se ona može proširiti prema trećim licima, da može doći do novih saznanja, upravo se na tome i radi", naveo je advokat.   

To pitanje je bilo u fokusu jučerašnje sednice Anketnog odbora, a predstavnici opozicije su izneli uveravanja da bi odbor trebalo da nastavi s radom i istakli su da se neće mešati u proces istrage, već da će se baviti sistemskim problemima. Kako su poručili, cilj je da se utvrde sistemski propusti i činjenice i da se utvrdi da su tragedije na bilo koji način mogle biti sprečene. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija