Politika

Obradović o Anketnom odboru: Nemoguće da se ukine rad bez nove odluke skupštinske većine

Komentari

Autor: FoNet

23/07/2023

-

15:38

Obradović o Anketnom odboru: Nemoguće da se ukine rad bez nove odluke skupštinske većine
Boško Obradović - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da dalji rad Anketnog odbora za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u selima Malo Orašje i Dubona ne može biti prekinut odlukom predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, a posebno ne nekakvim dopisom iz njegovog Kabineta.

Obradović je naglasio da Orlić "nema nikakve nadležnosti nad radom Anketnog odbora koji je izabran jednoglasno u plenumu sa 193 glasa narodnih poslanika za".

"Tada kada je formiran apsolutnom većinom, što se vrlo retko događa u Narodnoj skupštini, niko nije osporavao njegov rad, a za to je imalo dva meseca vremena. Sada je nemoguće da se ukine rad ovog Anketnog odbora bez nove odluke skupštinske većine", istakao je Obradović u pisanoj izjavi.

On je rekao da je zato kao član Anketnog odbora predložio da se pre bilo kakvog daljeg rada najpre obavi razgovor sa roditeljima tragično nastradale dece iz OŠ "Vladislav Ribnikar” u Beogradu i njihovim advokatima, ukoliko oni to žele.

"Tek nakon toga članovi Anketnog odbora treba da donesu odluku o tome da li nastaviti ili privremeno obustaviti rad u ovom slučaju, kako bi se sačekao kraj istrage i sudskog procesa. S obzirom da se roditelji takođe tragično nastradale dece iz sela Malo Orašje i Dubona iz opštine Mladenovac i grada Smedereva nisu javno oglašavali protiv rada Anketnog odbora, rad u ovom delokrugu zaduženja Anketnog odbora treba normalno nastaviti", ocenio je Obradović.

On je naveo da rad Anketnog odbora može da bude onemogućen i odbijanjem većine članova Anketnog odbora iz redova vlasti da daju kvorum, ali to je već opstrukcija i bežanje od rezultata koje Anketni odbor može da utvrdi, a to je upravo politička odgovornost vladajućeg režima i institucija sistema koje su zakazale.

"Ako su se članovi Anketnog odbora iz redova SNS i SPS već izjasnili da do daljnjeg neće učestvovati u radu Anketnog odbora u slučaju 'Ribnikar', želeći da na taj način ispoštuju zahteve roditelja iz ove škole, koji izgovor imaju da ne učestvuju u radu u slučaju Malo Orašje i Dubona, sem opstrukcije da se posebno u ovom slučaju utvrdi odgovornost policije, tužilaštva i suda koji su mogli mnogo ranije da procesuiraju mladenovačkog masovnog ubicu, kome su rijaliti zvezde sa TV Pink bile uzori?", upitao je Obradović.

Komentari (0)

Srbija