Politika

Selaković položio venac na Oplencu povodom godišnjice smrti vožda Karađorđa

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2023

-

15:01

Selaković položio venac na Oplencu povodom godišnjice smrti vožda Karađorđa
Selaković položio venac na Oplencu povodom godišnjice smrti vožda Karađorđa - Copyright TANJUG/ MRZS/bs

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predvodio je danas ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 206. godišnjice smrti vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića - Karađorđa i istakao da je tom slavnom srpskom voždu prvom pošlo za rukom da povede tadašnji narod u ustanak protiv Osmanlija, ali i stvori prve institucije moderne srpske države.

"Kažete da se Srbija seća, ali kada dođete ovde na Oplenac i kada vidite da su se pojavili samo predstavnici države, predstavnici vojske, Zadužbine kralja Petra, lokalne samouprave ovde u Topoli, ali i bratstva crnogorskih iz kojih potiču Petrovići, odnosno Karađorđevići, onda i nemate baš utisak da se Srbija seća", rekao je Selaković u izjavi za medije nakon ceremonije.

TANJUG/ MRZS/bs

 

On je dodao da bi Srbija trebalo da se seća i vožda Karađorđa, ali i mnogih drugih svojih "velikih sinova i junaka" na mnogo "upečatljiviji, važniji i duševniji način".

"Bilo je danas mnogima teško da dođu u Topolu po ovoj vrućini, ali Karađorđu nije bilo teško da podigne ustanak i da se bori po cenu života za slobodnu i nezavisnu Srbiju", naglasio je Selaković.

TANJUG/ MRZS/bs

 

Selaković je istakao da će Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boračka i socijalna pitanja u budućnosti, upravo radeći na utemeljenju i jačanju kulture sećanja raditi na tome da se pri svakoj velikoj godišnjici srpskim precima i velikim vladarima polože venci i zapale cveće.

"Potrudićemo se da organizujemo naročito omladinske organizacije, to je od izuzetne važnosti, omladinske organizacije da dolaze ovde češće da se uče tome koliko je bila teška i velika naporna borba za slobodnu i nezavisnu Srbiju, mnogo teža od toga da se sedne u automobil ili autobus i dođe danas na Oplenac", naveo je Selaković.

TANJUG/ MRZS/bs

 

Istakao je da je pred svim građanima Srbije borba za Srbiju slobodnu i nezavisnu.

"Da je gradimo, da je unapređujemo, da je razvijamo bas onako kao što to radimo u ovih prethodnih 11 godina i uveren sam, da, kao što je to predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić obećao, da će za nekoliko godina upravo i ovde, kraj Topole, prolaziti jedan savremeni autoput, koridor, koji će nositi ime po voždu Karađorđu", rekao je Selaković.

TANJUG/ MRZS/bs

 

Dodao je da je kultura sećanja važna kako bi se jednoga dana neko sećao i nas, onoga što smo uradili, jer na takav način ono što radimo mi danas, kao što su naši preci radili u prošlosti, dobija svoj puni smisao.

"Zašto su ti ljudi živeli i zašto su se borili za Srbiju, pa da bismo mi danas mogli da živimo u slobodnoj, nezavisnoj Srbiji, koja će sama odlučivati o tome šta će i kako će da radi, kakvu će politiku da vodi, kako će da se razvija, šta će da gradi, u šta će da ulaže. Srbi su se pobunili protiv porobljivača, protiv Osmanlija kao okupatora, baš zato da bi u svojoj kući mogli samostalno da se pitaju i odlučuju", naglasio je Selaković.

TANJUG/ MRZS/bs

 

Istakao je da su se Karađorđe i njegovi ustanici nadahnjivali pričom o svetom knezu Lazaru i o kosovskom mitu, o Svetom Savi, o kralju Stefanu Prvovenčanom čiji je lik bio na Karađorđevoj zastavi, i da to nije to bilo bez razloga.

"Moderna, savremena, novovekovna Srbija seća se svoga vožda Karađorđa, ali ne treba da ga se setimo jednog dana u godini, nego treba da ga se setimo svakoga dana i Karađorđa i svih drugih o kojima nećemo pričati na današnji dan, ali kojih se takođe sećamo sa pijetetom i dostojanstvom i zbog toga je važno da gradimo kulturu sećanja, da bi naša deca znala ko su, šta su, koliko je i ponosno biti Srbin", rekao je Selaković.

TANJUG/ MRZS/bs

 

Podsetio je da 1804. godine, kada je Karađorđe podigao ustanak, nijedan jedini narod na Balkanu to nije učinio.

"To su uradili prvo Srbi. Da bi se došlo do Grka, prošlo je još više od decenije ipo, koji su to uradili drugi, ali upravo je Karađorđe taj koji je zapalio iskru slobode koja evo gori do danjašnjeg dana i koja se neće ugasiti u vekovima koji su pred nama, uveren sam u vekove vekova", zaključio je Selaković.
 

Komentari (0)

Srbija