Politika

VJT: U radnjama Veselina Milića ne stiču se elementi krivičnog dela iz naše nadležnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2023

-

11:25

VJT: U radnjama Veselina Milića ne stiču se elementi krivičnog dela iz naše nadležnosti
Ulaz u Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Beogradu je obavestilo Službu unutrašnje kontrole MUP-a Srbije da se u radnjama načečnika PU za Grad Beograd Veselina MIlića, kada je nakon tragedije 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" pokazao fotografiju naknadno pronađenog spiska, ne stiču elementi nijegnog krivičnog dela uz stvarne nadležnosti VJT, već eventualno iz nadležnosti osnovnog javnog tužilaštva. 

Kako je saopšteno iz Višeg javnog tužilaštva, Služba unutrašnje kontrole MUP-a je zatražio stav te institucije o tome da li se u Milićevim radnjama stiču obeležja bilo kog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. 

VJT je uputio dopis Sužbi unutrašnje kontrole MUP-a 7. jula.   

"VJT u Beogradu je SUK MUP Srbije uputilo da se obrati Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu radi dobijanja informacije da li se u konkretnom slučaju stiču elementi krivičnog dela Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimaka", navedeno je u saopštenju.

Toskić Cvetanović: Trebalo bi preispitati da li je postojao interes da se spisak prikaže

Saopštenje Višeg javnog tužilaštva za Euronews Srbija je komentarisala Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka nevladine organizacije "Partneri Srbija". Prema njenim rečima, trebalo bi da se preispita da li je postojao javni interes da se prikaže spisak dece koji je pronađen kod dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru.

Euronews

Kako je ona rekla, prema njenim saznanjima i razumevanju, Više javno tužilaštvo je reklo da se ne radi ni o jednom delu koje je u njihovoj nadležnosti.

"Oni upućuju na krivično delo neovlašćeno objavljivanje tuđeg spisa, koje jeste u nadležnosti osnovnih tužilaštava, ali čini mi se da su mogli da razmotre krivična dela u pogledu povrede tajnosti podataka ili neovlašćenog odavanja službene tajne. Upućivanjem na Osnovno tužilaštvo moj utisak je da se umanjuju efekat i posledice koje je radnja zapravo imala, odnosno objavljivanje spiska maloletnika koji su bili na listi za odstrel maloletnog ubice. Sa te strane, čini mi se da se umanjuju posledice tog dela jer je postojao prostor i da VJT u okviru svojih nadležnosti ispita da li je došlo do povrede zakona", rekla je Ana Toskić Cvetanović. 

Komentari (0)

Srbija