Politika

Završen novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu: Posle četiri sata pušten saobraćaj na mostu Gazela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/08/2023

-

18:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je održan novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja", koji je, prema rečima organizatora, bio posvećen borbi protiv Zakona o planiranju i izgradnji. Okupljanje je počelo ispred Narodne skupštine, a zatim je kolona krenula ka mostu Gazela gde su ih već čekali ekološki aktivisti.  

Zahtevi opozicije

  • Smena čelnika REM-a i RTS-a     
  • Smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina 
  • Ukidanje rijalitija
  • Oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi" 
  • Gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks 

22.11 Pušten saobraćaj na Gazeli

21.00 Na Gazeli ostali samo najuporniji demonstranti, most i dalje blokiran

U Beogradu već nekoliko sati pada jaka kiša, a na Gazeli su ostali samo najuporniji demnstranti, tako da je most i dalje blokiran. Najveći broj demonstranata se razišao.

Fonet

 

20.35 Kolona koja je krenula od Narodne Skupštine stigla je do mosta Gazela

20.16 Lutovac: Građani imaju pravo da zahtevaju da se zakon povuče 

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao za Euronews Srbija da je fokus današnjeg protesta na Zakonu o planiranju i izgradnji.  

"Smatramo da to nije u pravom smislu reči zakon, nego pravni okvir za dalju pljačku Srbije. U takvim slučajevima građani imaju pravo da protestuju i da zahtevaju da se zahon povuče", rekao je Lutovac.  

20.01 Počela šetnja ka mostu Gazela

Voditelj Smiljan Banjac je ponovo pročitao zahteva protesta, nakon čega se kolona uputila ka mostu Gazela koji su ekokološki aktivisti već blokirali nešto posle 18 časova. 

19.52 Student Jovanović: Naša istrajnsot raste

Student Fakulteta političkih nauka Petar Jovanović je rekao da se demonstranti već 14 puta okupljaju sa istim razlogom.  

"Naša rana iziskuej vapaj, naš jauk traži razumevanje za žrtve. Posle 27 prijava ostali su nemi i zbog togaq smo izgubili još jedan dečji život", rekao je Jovanović precizirajući da govori o tragediji u Bačkoj Palanci.  

On je rekao da demonstranti ne smeju da odsutanu. "Vaš narod vam naređuje, zahtevamo odgovornost i smene onih koji su svojom neodgovornošću izneverili naše poverenje. Možete da se oglušite o naše zahteve, ali naša istrajnost samo raste", rekao je.  

FoNet/Milica Vučković

 

19.41 Obratio se aktivista udurženja “Za naš kej” 

Jedan od govornika na protestu večeras je bio Zdravko Janković, aktivista iz udruženja "Za naš kej". On je rekao da su oni odbranili Savski nasip od kopanja ovog proleća i da to ne bi bilo moguće bez pomoći. 

"Pomogli su nam naše komšinice i komšije, ekipa uz kraja, slobodni mediji, tu su bili i naši poslanici, bez njih ne bismo mogli", rekao je on  i dodao da je to dokaz šta može da se uradi ako se deluje zajedno.  

19.26 Banjac: Tri meseca nisu bila dovoljna da se nešto promeni

Voditelj Smiljan Banjac obratio se okupljenima na protestu ispred Skupštine. On je rekao da su prošla tri meseca od tragedija u Ribnikaru i u okolini Mladenovca. 

"I dalje zajedno stojimo ovde i mislimo na roditelje koji su izgubili najmilije i decu koja su izgubila drugare", rekao je Banjac.  

On je naveo da, nažalost, tri meseca i nevine žrtve nisu bili dovoljni da se, kako je rekao, nešto promeni nabolje. 

"Svaka nedelja iza nas nas podseća zašto izlazimo na ulice i zašto ne odustajemo. Još jedno dete je nažalost nastradalo. Najviše nas boli to što niko ne može da kaže da to nije moglo da se spreči", rekao je.

19.04 Okupljeni ispred Narodne skupštine izašli na kolovoz

Građani koji su se okupili na protestu ispred Narodne skupštine su izašli na kolovoz i blokirali oba saobraćjna pravca. Očekuje se zvaničan početak protesta.

Euronews/Maja Popović

 

18.50 Prazna Gazela, automobili preusmereni

Trenutno na mostu Gazela nema automobila. One vozače koji su se zatekli tu u vreme blokade policiaj je preusmerila na alternativne izlaze. 

Euronews/Vasilija Antonijević

 

18.20 Blokiran most Gazela

Aktivisti Saveza ekoloških organizacija Srbije blokirali su most Gazela oko 18 časova. Na licu mesta se nalaze pripadnici saobraćajne policije koji usmeravaju vozače ka alternativnim izlazima. Za sada je stvorena velika kolona vozila u pravcu ka starom delu grada. Inače u glavnom gradu trenutno pada kiša. 

Predstavnica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Ljiljana Bralović izjavila je FoNetu da se radi o blokadi upozorenja. "Ako aktuelna vlast ne shvati ozbiljno blokadu, nećemo stati i preduzećemo radikalnije korake", rekla je Ljiljana Barilović.

17.55 Koji je plan današnjeg protesta?

Današnji protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu biće posvećen borbi protiv Zakona o planiranju i izgradnji, izjavio je ranije predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Rekao je da će okupljanje na 14. po redu protestu početi u 19 časova ispred Doma Narodne skupštine. Protestna kolona će se kretati Ulicom kneza Miloša ka Mostu Gazela, gde će ih dočekati ekološka udruženja. Poslanik Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da će ekološka udruženja biti na Gazeli od 18 časova.

17.30 Prošle subote protest išao do Republičkog javnog tužilaštva

Prethodni protest održan je prošle subote ispred Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu. Saobraćaj je bio blokiran u Nemanjinoj ulici, a protest je takođe počeo ispred Narodne skupštine. 

Kod Republičkog tužilaštva su se obratili pravnica Sofija Mandić, predsednik Ekološkog udruženja "Ne damo Jadar", Zlatko Kokanović i student Vuk Aleksić.

Komentari (0)

Srbija