Politika

Pismo parlamentaraca EU i SAD u funkciji popravljanja položaja Aljbina Kurtija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2023

-

13:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ravnoteža i proporcionalnost u interakciji sa Srbijom i Kosovom, to je ono što je 56 poslanika iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država zatražilo u pismu upućenom na adrese u Briselu, Vašingtonu i Londonu. Njime se zapravo zahteva oštrija politika prema Beogradu i traži, kako je navedeno, ravnopravan tretman između srpske i albanske strane. Iako analitičari smatraju da pismo jeste deo uobičajene lobističke aktivnosti, to ne znači da ga ne bi trebalo shvatiti ozbiljno.

Među potpisnicima pisma poslatog Entoniju Blinkenu, državnom sekretaru SAD, Žozepu Borelju, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i Džejmsu Kleverliju, ministru spoljnih poslova Velike Britanije su predsednik spoljnopolitičkog komiteta američkog Senata, predsednici spoljnopolitičkih odbora parlamenta Velike Britanije, Nemačke, Ukrajine, Litvanije, Irske, Islanda, Letonije, Češke, Estonije, američki kongresmeni, nekoliko poslanika Evropskog parlamenta, kao i više britanskih parlamentaraca.

Da pismo jeste stiglo na upućene adrese, potvrdio je portparol EU Peter Stano, a sinoć je na njega reagovao i državni vrh Srbije, uz ocenu predsednika Aleksandra Vučića da je ovakav zahtev "suštinski usmeren protiv Srbije".

"Ono je samo formalno naslovljeno na mene, a suštinski je protiv Srbije. Zato što oni kažu da bi bio dobar onaj u Srbiji koji bi priznao nezavisnost Kosova, a ja sam kriv zato što ne priznajem nezavisnost Kosova i time izazivam nestabilnost u regionu i pravim probleme. Izazivam nestabilnost u regionu jer se zalažem za prava naroda u Republici Srpskoj, BiH i Crnoj Gori. To je moja krivica", rekao je Vučić.

"Manifestacija proalbanskog lobija i popravljanje Kurtijevog položaja"

Euronews

Kako je za Euronews Srbija ocenila bivša ambasadorka Branka Latinović, pismo tumači kao "jednu manifestaciju snažnog proalbanskog lobija" koji postoji u zemljama koje su pismo i uputile, ali pre svega i kao popravljanje položaja kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Nakon svega onoga što se desilo u vezi sa eskalacijom sukoba na severu Kosova, Kurti ima jednu poziciju koja nije nimalo jednostavna za njega, a s obzirom na to da je fokus te kritike i odgovarajućih mera ograničenja prvenstveno bio usmeren prema njemu i političkim predstavnicima iz Prištine ovo je jedan pokušaj da se izbalansira, odnosno da se popravi ta njegova pozicija u susret novim fazama pregovora koji predstoje od jeseni", rekla je ona.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da to sve potvrđuje da postoji ozbiljan proalbanski lobi i da je, kako kaže, on skoncentrisan na zakonodavne pozicije u pojedinim zemljama, te da je indikativno da je tu veliki broj predsednika spoljnopolitičkih odbora.

"Druga dimenzija vezana za inicijatore je to da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i prištinska strana imaju podršku spolja. Ovo je direktna potvrda manje-više onoga što smo i pretpostavljali, da je prosto nemoguće da se Kurti tako ponaša, a da nema neku podršku spolja. To je sada postalo potpuno jasno, pa čak i koje su strukture u pitanju", rekao je Milivojević za Tanjug.

Predsednica i premijer Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, u utorak su zahvalili potpisnicima pisma na, kako su naveli, njihovoj "snažnoj podršci suverenitetu i demokratiji Kosova", kao i jer su pozvali na solidarnost sa Kosovom.  

Iako pismo jeste personifikovano vezano za predsednika Vučića, Latinović je saglasna da sa svim onim što je sadržano u tom pismo ono jeste i protiv interesa Srbije.

"Poziva da kritika i te odgovarajuće mere se preduzmu i prema Srbiji, a ne samo prema kosovskoj strani. Ovo pismo nije došlo samo od sebe, već je ono po meni posledica i odgovarajućih tekstova u zapadnim medijima, njihova je procena Zapada da su blagi prema Srbiji i Vučiću i da ta retorika treba da se zaoštri s obzirom na to da nisu zadovoljni kako teče čitav taj proces pregovarački vezano za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", rekla je Latinović.

Potpis predstavnika Ukrajine poruka Srbiji?

Saradnik Instituta za evropske studije Rajko Petrović kaže za Kosovo onlajn da je ovo pismo deo specijalnog informaciono-političkog rata koji se intenzivno i sinhronizovano vodi protiv Srbije u poslednjih nekoliko meseci, a sa ciljem da Srbija prizna Kosovo i uvede sankcije Rusiji.

"Ovakve akcije i dolaze po nalogu velikih zapadnih centara moći. Ta ‘popustljivost’ prema Srbiji, kako je nazivaju potpisnici ovog pisma, deo je taktike zapadnih sila koja ne menja njihovu strategiju, a to je da Beograd prizna nezavisnost Kosova i dopusti njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama", navodi Petrović.

Analitičari u Beogradu kao posebno zanimljivu ocenjuju činjenicu da pismo potpisuju i predstavnici Ukrajine. Kao prateća vest u srpskim medijima osvanule su izjave predsednika Odbora za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta Oleksandra Merežkoa, koji navodi da se "u Kijevu razgovara o priznanju Kosova ili barem o otvaranju kancelarije za vezu u Prištini kao odgovor na podršku Kosova Ukrajini".

Iako Latinović kaže da ne misli da će se prizanje Kosova od strane Kijeva desiti, ističe da sve ovo treba gledati i u kontekstu izraza nezadovoljstva Kijeva pozicijom Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini.

"Tu ne mislim samo na sankcije Rusiji, nego na primer naš predsednik mislim da je jedan od retkih evropskih zvaničnika koji nije posetio Kijev. Ne verujem da će priznati, ali ne treba isključiti da će oni možda otvoriti neko svoje diplomatsko predstavništvo u Prištini", dodala je ona.

Naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić o potpisu koji je na ovo pismo stavio Merežko kaže da on, kao predsednik Odbora za spoljne poslove ukrajinskog parlamenta iz redova partije Volodimira Zelenskog, izražava stavove koji su bez ikakve dileme etablirani u zvaničnom Kijevu.

"Kijevske vlasti moraju da igraju po notama onih koji ih podržavaju u ratu, a to znači i bespogovorno usklađivanje za politikom Zapada oko Kosova i Metohije. Samim tim smo svedoci izuzetno negativnih postupaka i komentara ukrajinskih političara prema Srbiji, i to je trend koji će bez ikakve sumnje biti nastavljen", ocenjuje Mitić za Kosovo online.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija