Politika

Srpska lista: Kfor i Euleks da povećaju prisustvo na severu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2023

-

13:46

Srpska lista: Kfor i Euleks da povećaju prisustvo na severu KiM
Srpska lista: Kfor i Euleks da povećaju prisustvo na severu KiM - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović, Srpska lista

veličina teksta

Aa Aa

Srpska lista najoštrije je osudila seriju incidenata u selu Suvi Do, od kojih je poslednji jutrošnje skrnavljenje crkve Svete Petke i s tim u vezi zatražila od Kfora i Euleksa da povećaju svoje prisustvo na severu KiM. 

Iz Srpske liste su saopštili da najoštrije osuđuju seriju incidenata u selu Suvi Do, nadomak Kosovske Mitrovice, koji su, kako navode, uznemirili stanovnike ovog sela, ali i sve Srbe na Kosovu i Metohiji. Nakon vandalizma na prostorijama seoske ambulante jutros je oskrnavljena i crkva Svete Petke, na dan kada se u toj svetinji proslavlja seoska slava Sveta Petka Trnova.

"U ime srpskog naroda koji je opredeljen za mir, dijalog i toleranciju zahtevamo da se poveća prisustvo međunarodnih snaga, Kfora i Euleksa na severu Kosova i Metohije, posebno na mestima u kojima su se do sada dogodile desetine napada na Srbe", istakli su iz Srpske liste. 

Iz Srpske liste su rekli da je pasivnost Kfora i Euleksa kontraproduktivna, jer sa jedne strane šalje poruku Srbima da nisu zainteresovani da ih zaštite, a sa druge strane napadačima da su Srbi ostavljeni na milost i nemilost, čime se stvara atmosfera nekažnjivosti zločina nad Srbima, pa se mogu očekivati novi napadi.

Podsetili su da su mesecima unazad govorili da će antisrpska retorika i laži protiv Srba i Srpske pravoslavne crkve podstaći nasilje nad srpskim narodom nad svetinjama čemu, po njihovim rečima, upravo svedočimo. 

"Nažalost i tada kada smo upozoravali i sada kada svedočimo tim napadima nema reakcije ni kosovskih institucija ni  međunarodnih predstavnika. Šta više, neki međunarodni zvaničnici su iznošenjem brutalnih laži očigledno doprineli da se napadaju i Srbi i SPC", piše u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija