Politika

Novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu: Demonstranti šetali do Ministarstva prosvete i Predsedništva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2023

-

19:35

Novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu: Demonstranti šetali do Ministarstva prosvete i Predsedništva
Novi protest opozicije "Srbija protiv nasilja" u Beogradu: Demonstranti šetali do Ministarstva prosvete i Predsedništva - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je održan novi, 16. po redu protest opozicije "Srbija protiv nasilja". Okupljanje je počelo ispred Narodne Skupštine, a kolona je potom krenula Bulevarom kralja Aleksandra, zatim Beogradskom ulicom do Slavije i Ministarstva prosvete, a protest je završen ispred Predsedništva.

Tema večerašnjeg okupljanja bila je stanje u prosveti. Na početku se demonstrantima obratio voditelj Smiljan Banjac koji je još jednom pročitao zahteve. Naveo je da je "3. maj ove godine promenio sve, a nije promenio ništa".

"Izgubili smo ono što smo smatrali da se podrazumeva čak i u našem društvu u kojem je mnogo toga duboko pogrešno, mislili smo da je bezbrižno detinjstvo u školama zagarantovano. Onda nas je 3. maj udario tamo gde najviše boli", rekao je Banjac i pozvao okupljene da krenu u protestnu šetnju.

Inače, ovo je šesnaesti po redu protest Srbija protiv nasilja u Beogradu. Zahtevi organizatora su: Smena čelnika REM-a i RTS-a, smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, ukidanje rijalitija, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi" i gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks.

Kada je kolona stigla ispred Ministarstva prosvete, tu su održana obraćanja. Prvi je govorio nastavnik Slavoljub Stojadinović iz Velike Plane koji je 2019. godine razoružao napadača koji je kao taoce držao njegove učenike.

"Ono što se desilo u Velikoj Plani 2019. godine moralo je da upali sve lampice u državi. Da ljudi shvate ozbiljno ono što se desilo i što je moglo da se desi meni i mojoj školi", rekao je Stojadinović i opisao taj događaj.

Naveo je da se nada da Ministarstvo prosvete više neće biti nešto što niko neće da prihvati i što se "deli" na kraju. Takođe je istakao da materijalni položaj prosvetnih radnika nije sjajan i da će i da najavljenim povećanjem, njihove zarade biti 15 odsto ispod republičkog proseka.

Drugi govornik je bio nastavnik istorije iz Kragujeva Milan Jevtić koji je rekao da je obrazovenje "najzapušteniji deo zarasle njive u koju je pretovrena naša zemlja".

"Reči valja meriti, ne treba ih brojati. U ovom razvaljenom sistemu ne posedujemo ništa osim te reči. Baš na nju su se okomili oni koji do svoje reči ne drže", poručio je Jevtić. 

Kolona je zatim od Ministarstva prosvete pošla do zgrade Predsedništva Srbije. Na tom mestu su još jednom pročitani zahtevi koji su okačeni i na vrata Predsedništva, a potom je okupljanje završeno. 

Rakić: Roditelji su zabrinuti zbog toga kako će izgledati školska godina

Dragana Rakić iz Demokratske stranke je rekla za Euronews Srbija da je cilj današnjeg protesta da se pošalje jasna poruka, a to je da su roditelji zabrinuti zbog toga kako će izgledati školska godina od 1. septembra.

"Ono što možemo da vidimo, to je da niti Ministarstvo prosvete, niti ova Vlada nisu ništa učinili da se poveća bezbednost naše dece u školama. Ja sam majka, moj sin ove godine kreće u prvi razred srednje škole. Mi kao roditelji nemamo apsolutno nikakvih informacija o tome kako će izgledati školska godina. Koliko imam saznanja, razgovarajući sa pripadnicima MUP-a, ona ideja da u svakoj školi bude školski policajac, to je apsolutno neodrživo", rekla je ona.

Kako je dodala, mora da se radi na prevenciji i suzbijanju nasilja u školama, društvu i javnom životu. 

Euronews/Stefan Goranović

 

Sinoć su održani novi protesti i u Nišu i Novom Sadu. Demonstranti u Novom Sadu su izrazili nezadovoljstvo stanjem u obrazovnim ustanovama u Srbiji uoči početka nove školske godine. Nakon okupljanja kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju, oni su se uputili do zgrade školske uprave.

Demonstranti su se deseti put okupili i u Nišu. Učitelji i profesori koji su bili među govornicima su naveli da, dve nedelje pred početak školske godine, ništa konkretno nije urađeno po pitanju bezbednosti u školama.

Komentari (0)

Srbija