Politika

Održan 15. protest "Srbija protiv nasilja": Minut ćutanja za žrtve u Gradačcu i šetnja do Vlade Srbije

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

12/08/2023

-

20:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Petnaesti protest u organizaciji dela opozicije pod nazivom "Srbija protiv nasilja" održan je večeras ispred Doma Narodne skupštine, a nakon šetnje završen je ispred Vlade Srbije.

Ključna tema bila je "verbalno i institucionalno nasilje u Bačkoj Palanci", gde su od posledica strujnog udara u dvorištu porodične kuće stradali trinaestogodišnji dečak i njegov deda.

Na protestu se obratila Branislava Tadić iz Bačke Palanke, ali i Dušica Sremčević, žrtva nasilja koja je ispričala ličnu priču o tome da je žrtva nasilja bivšeg supruga i da nadležni nisu reagovali.

Održan je i minut ćutanja za žrtve višestrukog ubistva u Gradačcu.

Protestu su prisustvovali Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije, poslanici Zeleno levog kluba Đorđe Pavićević, Jelena Jerinić, Robert Kozma, Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, poslanik Demokratske stranke Branimir Jovančićević, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

Nakon održanih govora protestanti su od Narodne skupštine preko Terazija do Predsedništva, prošetali do Vlade Srbije.

Zahtevi protesta su oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi, smena članova REM-a, ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Traži se i smena rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju, a među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Komentari (0)

Srbija