Politika

Novi protesti opozicije u Novom Sadu i Nišu, ovoga puta fokus na obrazovanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2023

-

20:08

Novi protesti opozicije u Novom Sadu i Nišu, ovoga puta fokus na obrazovanju
Euronews/Petar Alimpijević, Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Petar Alimpijević, Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

I ovog petka u Nišu i Novom Sadu su održani protesti opozicije "Srbija protiv nasilja". Ovoga puta u fokusu protesta je bilo stanje u obrazovanju.

Demonstranti u Novom Sadu su izrazili nezadovoljstvo stanjem u obrazovnim ustanovama u Srbiji uoči početka nove školske godine. Nakon okupljanja kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju, oni su se uputili do zgrade školske uprave, javlja dopisnik Euronews Srbija.  

Na fasadu Gradske kuće zalepljen je plakat sa fotografijama škola na teritoriji grada koje su oštećene u nevremenu, a potom su građani uputili zvižduke gradonačelniku. 

Ispred školske uprave okupljenim građanima obratio se prošlogodišnji maturant Vukašin Đinović koji je rekao da su učenici obespravljeni, a profesori ucenjeni. Kako kaže, škola je izgubila vaspitni karakter, a učenički parlamenti su obesmišljeni.

Na protestu Srbija protiv nasilja demonstranti u Nišu su se okupili deseti put, javlja dopisnica Euronews Srbija.  

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija, protest je održan ispred kabineta gradonačelnice, a na početku su pročitana imena đaka i domara stradalih u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu.  

Učitelji i profesori koji su bili među govornicima su naveli da, dve nedelje pred početak školske godine, ništa konkretno nije urađeno po pitanju bezbednosti u školama. Rekli su i da su prosvetari i dalje u nezavidnom položaju, kao i da mnogi đaci u Srbiji, među kojima su i niški, uprkos mnogim apelima, nemaju besplatne udžbenike. 

Organizatori su najavili da će od naredne nedlje ponovo ići u protetsne šetnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija