Politika

"Nema ko nije rekao da je to besmisleno": Administrativna uredba Prištine koči glasanje u opštinama na severu KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

23/08/2023

-

08:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Četiri meseca posle lokalnih izbora na severu Kosova i skoro tri od ulaska gradonačelnika izabranih sa stotinak glasova u opštinske prostorije, i to uz pomoć specijalne policije, još uvek je nepoznato da li će se i kada održati ponovni izbori u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. 

Ko ili šta blokira njihovo održavanje, pitanje je na koje nije lako odgovoriti. Priština, kako je najavljeno, priprema administrativnu uredbu, a kosovski ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići rekao je da će proces izbora na severu biti utvrđen narednih dana.

Oko izrade pomenutog administrativnog uputstva, kojim bi trebao da se otvori put za održavanje izbora, Krasnići nije iznosio detalje, već je samo naveo da će ono biti gotovo krajem meseca.

"Kao ministar obavio sam svoju dužnost, počevši od administrativnog uputstva koje građanima daje pravo da pokrenu peticiju za smenu gradonačelnika", rekao je on.

Dodao je da se Radna grupa, koja treba da izradi ovo uputstvo, do sada sastala dva puta, a naveo je i da se vanredni izbori mogu održati ukoliko 20 odsto birača u jednoj opštini potpiše peticiju za smenu gradonačelnika te opštine.

Uredba predviđa i da je posle izjašnjavanja 20 odsto birača za smenu gradonačelnika potreban referendum, uz učešće 50 plus jedan odsto birača. Nepoznanica je šta bi se događalo nakon referenduma, a analitičari upozoravaju da pomenuto administrativno uputstvo nije potrebno, te da Kosovo ni nema zakon o referendumu.

Govoreći za Euronews Srbija, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je da je najjednostavniji način da se održe izbori na severu KiM da gradonačelnici podnesu ostavke.

"Najkomplikovaniji, krajnje neizvestan i veoma sumnjiv što se tiče krajnjih namera režima Aljbina Kurtija u Prištini jeste da se ide na nešto što nije utemeljeno u postojećim zakonima na KiM. To je ta neka građanska inicijativa, za koju je vlada u Prištini pripremila administrativno uputstvo iako je njihova CIK odbila da uradi sa obrazloženjem da takva mogućnost ne postoji ni u jednom odgovarajućem zakonu", rekao je Drecun.

"Nema stručnjaka koji nije upozorio da je to besmislen posao"

Izbori na severu Kosova održani su, podsetimo, 24. aprila, bez učešća Srba, a na njima je glasalo tek nešto više od tri odsto birača. 

"U zakonu o lokalnoj samoupravi, član 72, tačno i taksativno kaže da za jedan od načina da se obnove izbori u jednoj opštini ili više njih jeste podnošenje zahteva. Dakle niti je peticija niti je administrativno uputstvo potrebno", rekao je za Euronews Srbija profesor Ustavnog prava Mazljum Baraljiu.

Kako ističe, za sve ovo potrebno je doneti pravni akt koji se zove zakon o referendumu.

"Taj zakon nikad nije donesen i to je možda opet ta Ahilova peta, jer međunarodna zajednica, ovi međunarodni posrednici ovde nisu to želeli", naveo je Baraljiu.

Tanjug

 

I Milica Andrić Rakić iz NVO "Nova društvena inicijativa" iz Kosovske Mitrovice za Euronews Srbija podseća da je CIK, koja je u obavezi da se bavi tim pitanjima, odbila da napiše administrativno uputstvo, odnosno taj podzakonski akt zbog toga što ne postoji krovni zakon koji bi ih vodio kroz tu proceduru.

"Potreban je zakon o referendumu, pošto zakon o lokalnim samoupravama propisuje mogućnost svrgavanja gradonačelnika od strane građana kroz peticiju, a onda i lokalni referendum, ali Kosovo nema zakon o referendumu koji bi definisao tu proceduru i kosovske vlasti su sada u izostanku tog zakona odlučile da usvoje podzakonski akt. Nema stručnjaka na Kosovu bilo da je iz ustavnog suda, bilo da je iz CIK-a, bilo analitičara koji unapred nisu upozorili da je to besmislen posao, da to administrativno uputstvo neće proći pravne testove. Čitav ovaj proces koji postoji oko te radne grupe to prosto neće biti legalno, neće biti sprovodljivo i samo je jedan način da se pokaže da je kosovska strana kooperativna po tom ključnom zahtevu EU, a to je raspisivanje izbora", rekla je ona.

Prema kosovskom biračkom spisku na severu ima 45.000 birača, što ne odgovara realnom stanju, a što pokazuje da je referendum koji predviđa upustvo, nemoguć.

"Imamo situaciju kakvu imamo da je 100 glasača odabralo gradonačelnika Leposavića, gde na primer ima 13.000 registrovanih birača, a onda da bi tog istog gradonačelnika koji je izabran sa 100 glasova, da biste njega smenili treba vam po toj računici oko 7.000 glasova", navodi Andrić Rakić.

Drecun: Potpuno jasno šta Kurti želi da postigne

Govoreći za Euronews Srbija, Drecun kaže da je potpuno jasno šta kosovski premijer Aljbin Kurti želi ovim da postigne.

Euronews

"Ovde se kaže da je procedura da građani treba da prikupe 20 odsto potpisa birača da bi se pokrenula inicijativa za smenu gradonačelnika, onda CIK organizuje izbore na kojima 50+1 odsto tih birača treba da smene gradonačelnike i tu ne znamo šta će biti dalje, da li su ti izbori samo odluka o smeni gradonačelnika i istovremeno izbor novih ili tek posle toga treba da se organizuju novi izbori. Mislim da je ovo pokušaj Kurtijeve političke prevare, da jednostavno natera Srbe da se vrate u privremene institucije, bez ispunjavanja jednog jedinog zahteva koji su oni postavili i da kažu - vi ste sada stavili potpise da bi se smenili gradonačelnici, onda ne možete da bojkotujete izbore, nego morate da učestvujete", naveo je Drecun.

Kako je dodao, cilj je da se napravi jedan privid deeskalacije situacije na severu.

"Prihvatio je povlačenja policajaca za 25 odsto, priprema neke izbore i ovi na Zapadu treba da kažu u redu je, da bi se ceo pritisak prebacio na Beograd da prihvati ovaj EU sporazum o putu ka normalizaciji za koji Zapad smatra da je već prihvaćen, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao da ne mogu da se prihvate one dve ključne tačke", dodao je Drecun.

Iz Evropske unije, koja je ranije priznala izbore od 24. aprila, podsetimo, sada traže njihovo ponovno održavanje.

"U više navrata smo rekli da izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine, organizovani na inkluzivan način, uz puno i bezuslovno prisustvo svih kosovskih Srba", naveo je portparol Evropske unije Peter Stano.

Jedan od uslova da Srbi, Srpska lista, ali i većina opozicionih partija koje ih okupljaju, izađu na izbore, jeste povlačenje specijalne policije, ne samo iz opštinskih prostorija, već sa čitavog severa Kosova, što kosovski premijer Aljbin Kurti, za sada ne prihvata.

Komentari (0)

Srbija