Politika

REM o upotrebi veštačke inteligencije u medijima: Sprečavanje zloupotebe nečijeg lika i glasa je zakonska obaveza

Komentari

Autor: FoNet

21/08/2023

-

21:08

REM o upotrebi veštačke inteligencije u medijima: Sprečavanje zloupotebe nečijeg lika i glasa je zakonska obaveza
REM o upotrebi veštačke inteligencije u medijima: Sprečavanje zloupotebe nečijeg lika i glasa je zakonska obaveza - Copyright Fonet Video

veličina teksta

Aa Aa

Savet Regulatornog telo za elektronske medije (REM) saopštio je danas da bi prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija u zabavnim, dokumentarnim, obrazovnim i drugim programima trebalo da sadrži i uočljivo obaveštenje da je program generisan posredstvom veštačke inteligencije.

"Obaveštenje bi trebalo da stoji pre, tokom čitavog trajanja i na kraju prikazivanja programa generisanog posredstvom veštačke inteligencije", saopštio je REM.

To regulatorno telo je povodom snimaka u kojima se pojavljuju javne ličnosti čije izjave su obrađene korišćenjem veštačke inteligencije, naglasilo da su pružaoci medijskih usluga po zakonu dužni da ne prikazuju programe koji mogu zloupotrebiti lakovernost gledalaca i slušalaca.

Saopšteno je da audio-vizuelni sadržaj ne sme da dovodi u zabludu javnost u pogledu ličnosti, događaja ili pojave koji su predmet snimka, naročito u informativnim programima čija je prvenstvena namena da na osnovu činjenica informišu korisnike medijskih usluga o aktuelnim događajima, ličnostima i pojavama i da doprinesu njihovom tumačenju i razumevanju.

Pružaoci medijskih usluga po zakonu moraju da spreče zloupotrebu ličnih podataka, odnosno identiteta, u koje spadaju nečiji lik ili glas, stoji u saopštenju.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija