Politika

Rastakanje partija nakon sukoba: Od male stranke nastala tri entiteta - gde je Narodna stranka posle još jednog raskola

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

25/08/2023

-

17:42

Rastakanje partija nakon sukoba: Od male stranke nastala tri entiteta - gde je Narodna stranka posle još jednog raskola
Vuk Jeremić - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Ono što je za mnoge bilo izvesno, postalo je i konačno pre dve nedelje u Topoli kada se Narodna stranka i zvanično podelila. Doskorašnji potpredsednik stranke i šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić podneo je ostavku na sve funkcije i najavio formiranje novog pokreta, a stranku su, barem kako je kasnije saopšteno, napustila ukupno 264 člana. Ovo nije prvi put da unutar Narodne dolazi do raskola, a baš zato analitičari upozoravaju na to koliko je oslabljena, te da će svoje interne probleme morati brzo da reši kako bi uopšte mogla da uđe u kampanju.

Varnice u Narodnoj stranci, podsetimo, tinjale su mesecima. Njihov rezultat je, kako je za Euronews Srbija rekao izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, to da se jedna relativno mala stranka za kratko vreme podelila na tri "entiteta", a koliko je članstva otišlo na koju stranu teško je istražiti.

I iako je njen član Vladimir Gajić ranije za Euronews Srbija rekao da će stranka sada da bude daleko jasnija u političkim porukama i na političkom spektru Srbije, zasad nije jasno kako će se tačno ona profilisati u budućnosti.

"Meni se čini da će oni svoju budućnost tražiti u nekoj vrsti još snažnije profilacije te stranke kao stranke desnog centra. Oni 'moraju' da prave razliku u odnosu na Zdravka Ponoša i Miroslava Aleksića i moraju da naprave razliku između građanskih stranaka, gde oni ne pripadaju, ali nisu ni tvrda desnica, i oni onda moraju da pronađu poziciju na političkom spektru po čemu bi bili specifični i prepoznatljivi biračima", rekao je Klačar.

Još bliže desnici

Kriza u Narodnoj stranci kulminirala je kada je Aleksić smenjen sa mesta predsednika Izvršnog odbora stranke, što je on nazvao "frontalnim sukobom između Jeremića i njega", naglasivši da je "zgranut" načinom na koji se ponelo rukovodstvo stranke.

Inače, stranačka skupština, na kojoj bi trebalo da se bira novo rukovodstvo pomerena je sa decembra na oktobar, a upravo je Aleksić trebalo da bude jedan od kandidata za predsednika stranke. On je, međutim, rekao da neki funkcioneri Narodne stranke nisu shvatili da su se dogodile tektonske promene u političkom sistemu. Ocenio je i da je potrebnija nova stranka kakva će ujedinjavati, nego stara koja će razjedinjavati opoziciju.

Kako je objasnio Klačar, nema sumnje da je ta stranka izuzetno oslabljena, prvo izlaskom Ponoša, sada i Aleksića iz nekoliko razloga.

"Prvi je zato što to utiče na članstvo, prosto članstvo a i birači su se podelili. Drugi razlog jeste što se ona već nekoliko nedelja ne bavi biračima nego se bavi sobom, bave se rešavanjem nekih internih problema i ne mogu da se bave bilo kakvom vrstom predizbornih aktivnosti. Treći razlog je što opet birači dobijaju neku poruku da ne dolazi do neke zajedničke platforme ili ujedinjenja koji bi mogli da budu inicijator političkih promena. Oni ovu podelu razumeju kao nekakvu vrstu nesposobnosti da se opozicija unutar sebe organizuje", istakao je on.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Inače, lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da smatra da bi Narodna stranka Vuka Jeremića trebalo da se nađe u predizbornom bloku "državotvorne, suverenističke i patriotske" opozicije, a ne prozapadne.

"U državotvornom bloku patriotske opozicije pored Srpskog pokreta Dveri i našeg Patriotskog bloka, vidim pre svega Srpsku stranku Zavetnici, koaliciju NADA (NDSS-POKS), ali i Narodnu stranku, i brojne druge vanparlamentarne političke stranke, udruženja i istaknute rodoljubive intelektualce", rekao je Obradović za Danas.

Klačar, međutim, ističe da suštinski koliko god Narodna stranka jeste desno orijentisana, čini se da ipak postoje neke sadržinske razlike između njih i pokreta Dveri ili Zavetnika.

"Meni se trenutno čini da će Narodna stranka barem u kratkoročnom periodu ostaviti sa strane tu priču oko toga sa kim će ići u koaliciju, kako bi pokušali prevashodno da izaberu novo rukovodstvo u oktobru. Mislim da će pokušati da se konsoliduju negde do zime, da izaberu novo rukovodstvo, da pokušaju da se repozicioniraju i da će tek onda doći na red eventualno razgovor o koalicijama", rekao je on.

Kako ističe, skeptičan je da će Narodna stranka tako lako ulaziti u koalicije sa strankama koje su na desnom polu jer su ipak različite u nekim segmentima.

"Možda je ta saradnja moguća sa nekim pojedincima, možda sa nekim strankama koje su mekša desnica, ali mislim da Narodna stranka neće žuriti ni sa odlukom o koalicijama, ni sa odlukom da to bude saradnje sa eventualno Dverima ili Zavetnicma", dodao je on.

Novo rukovodstvo

Svakako ono što se pre bilo kakve odluke očekuje jeste stranačka skupština. Do promene je zasad došlo jedino na mestu šefa poslaničke grupe koju je sada preuzeo poslanik Stefan Jovanović.

Zamenik šefa poslaničke grupe Narodne stranke biće Vladimir Gajić, a klub će ubuduće činiti poslanici Siniša Kovačević, Sanda Rašković Ivić, Marina Lipovac Tanasković, Ivana Parlić, Branislav Tomašević i Vladeta Janković.

Na pitanje da li je na skupštini u oktobru pozicija Vuka Jeremića eventualno ugrožena s obzirom na to da su se pod njegovim vođstvom dogodila već dva raslola, Klačar kaže da ne jer se ne vidi da on u ovom momentu ima nekog ko bi mogao da bude njegov protivkandidat.

"Njegov protivkandidat je trebalo da bude Aleksić, čini mi se da je ona grupa ljudi koja je ostala sa Jeremićem prilično homogena u pogledu podrške Vuku Jeremići i prilično homogena u pogledu kritika na račun postupka Aleksića, tako da meni se ipak čini da ta ključna pozicija neće biti upitna. Sasvim sigurno će biti zanimljivo videti ko će biti na drugim pozicijama, od potpredsedničkih mesta, izvršnog odbora zato što bi Narodna stranka, bilo da nastupi sama ili u koaliciji, morala svoje interne probleme da reši veoma brzo tokom jeseni kako bi uopšte mogla da uđe u kampanju", istakao je on.

Medija Centar Beograd

 

Čiju podršku ima Aleksić, a čiju Ponoš

A neminovno sa pričom o raskolu idu i računice kome pripada koji deo "kolača" kada su birači u pitanju. Klačar ističe da nema nikakve dileme da su ključni birači ili neka ključna podrška koja dolazi na prvom koraku Aleksiću jesu članstvo i simpatizeri Narodne stranke zato što je većina rukovodstva nove stranke, koju će napraviti Aleksić, zapravo su takođe bili visoki funkcioneri u Narodnoj stranci.

"Aleksić je svestan da to nije dovoljno zato što ni sama Narodna stranka nikada nije imala veliku popularnost, a već se podelila dva puta, tako da su faktički nastala tri entiteta od jedne relativno male stranke. Zato Aleksić pokušava da svoju stranku pozicionira bliže centru kako bi došao do novih birača i kako bi došao do novih koalicija i to mogu da budu koalcije sa nekim strankama koje su građansko centrističke", rekao je on.

Kada je reč o Ponošu, kaže da je on primenio drugu strategiju.

"Uglavnom se oslanjao na ono što je bio njegov potencijal iz predsedničke trke. Tako da je njegovo biračko telo od starta drugačije nego što je to možda biračko telo Narodne stranke", dodao je Klačar.

Podsetimo, i pre Ponoša, Narodnu stranku prvi je napustio do tada njen istaknuti funkcioner Nikola Jovanović. On, međutim, nije formirao sopstvenu stranku, već se nalazi na čelu Centra za lokalnu samoupravu.

Komentari (1)

Jakov D.

25.08.2023 17:53

Aleksić je dobar lik, samo treba da napravi dobru postavu i dobar tim, ta stranka ima da nadjjača sve. Mlada i uspešna Srbija, to nam treba, a ne ovi šetači i preletači.

Srbija