Politika

Eskobar: Korupcija veliki problem za ceo region, zato želimo otvoreni evropski put za sve zemlje Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: RTCG

26/08/2023

-

16:44

Eskobar: Korupcija veliki problem za ceo region, zato želimo otvoreni evropski put za sve zemlje Zapadnog Balkana
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je korupcija veliki problem za ceo region i da zato Vašington želi da vidi da je evropski put otvoren za sve zemlje Zapadnog Balkana, prenosi RTCG.

"Ono što bih mogao da kažem je da je za region, za ceo region, korupcija veliki problem. Srećan sam što vidim da proces pristupanja daje centralno mesto vladavini prava kao uslov za ulazak (u EU)", rekao je Eskobar u video intervjuu makedonskom portalu "360 stepeni".

Istakao je da postoji još jedan razlog zašto SAD žele da vide da je evropski put otvoren za sve zemlje regiona.

"Svaka zemlja koja je ušla u EU je stabilnija, više demokratska i naprednija, a istovremeno pravednija u pogledu pravde za svoje građane. To je još jedan razlog zašto želimo da vas vidimo na putu ka članstvu u EU", rekao je Eskobar.

Na pitanje da li će uskoro biti novih imena iz Severne Makedonije na američkoj listi sankcija, takozvanoj "crnoj listi", on je odgovrio da će ih "sigurno biti".

"Dozvolite mi samo da kažem da je ova administracija, Bajdenova administracija, posvećena borbi protiv korupcije. Zato što je korupcija tako korozivna za društva. Ne možemo da najavljujemo sankcije, ali budite sigurni da će ih biti", poručio je Eskobar.

Komentari (0)

Srbija