Politika

Lajčak, Suniog i Barbano: Potreban napredak u utvrđivanju sudbine nestalih na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

20:22

Lajčak, Suniog i Barbano: Potreban napredak u utvrđivanju sudbine nestalih na Kosovu i Metohiji
Lajčak, Suniog i Barbano: Potreban napredak u utvrđivanju sudbine nestalih na Kosovu i Metohiji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Potreban je opipljiv napredak kada je reč o utvrđivanju sudbine 1.616 nestalih osoba koje još nisu pronađene na Kosovu i Metohiji, navodi se u zajedničkom saopštenju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, šef Kancelarije EU u Prištini Tomaša Sunioga i šefa Misije Euleksa  Đovanija Pjetra Barbana.

Oni su dodali da je neophodno i da se u potpunosti prizna pravo porodica nestalih osoba da znaju istinu o sudbini svojih najmilijih.

"Zajedničku deklaraciju o nestalim osobama su u maju 2023. godine podržali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti. Kosovo i Srbija moraju da urade puno kako bi obezbedili potpuno sprovođenje odgovarajućih obaveza u oblasti nestalih osoba i ojačali saradnju u identifikaciji mesta sahranjivanja i vršenju iskopavanja", naveo je Lajčak, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Euleks.

 

 

Suniog je ukazao na značaj obezbeđivanja da se čuje glas porodica nestalih osoba.

On je naveo da je EU, u tom cilju, finansirala projekat na KiM koji je rezultovao javno dostupnim izveštajem o izazovima u pronalaženju nestalih osoba.

"Pored toga, EU je obezbedila niz obuka u cilju izgradnje kapaciteta osoblja Kosovskog instituta za sudsku medicinu, ključne institucije u rasvetljavanju sudbine nestalih osoba, i nabavila opremu neophodnu za njegov rad", istakao je Suniog.

Barbano je dodao da stručnjaci Misije EULEKS nastavljaju da rade zajedno sa svojim kolegama na KiM u Institutu za sudsku medicinu na utvrđivanju sudbine nestalih osoba, nudeći ekspertizu i savete u identifikovanju neobeleženih grobnica i ekshumaciji i identifikaciji nestalih osoba.

"EULEKS je do danas sproveo 746 operacija na terenu za lociranje nestalih osoba, uključujući 200 ekshumacija. Identifikovani su posmrtni ostaci 492 osobe, uključujući 339 nestalih. Ostajemo posvećeni nastavku ovog posla i pružanju odgovora porodicama nestalih osoba", naveo je Barbano.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija