Politika

Tanasković: Opozicija pokazala da je protiv napretka poljoprivrednika, davanja će biti isplaćena do kraja septembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2023

-

16:01

Tanasković: Opozicija pokazala da je protiv napretka poljoprivrednika, davanja će biti isplaćena do kraja septembra
TANJUG/ ZORAN ZESTIC - Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da su poslanici iz opozicionih stranaka danas pokušali da blokiraju parlament i to na sednici kada je trebalo da se usvoji rebalans budžeta koji predviđa povećanje davanja države i koji je značajan korak ka dodatnom poboljšanju ekonomske situacije građana.

"U vreme svetske krize Vlada Srbije i predsednik Aleksdandar Vučić, povećavaju davanja države građanima i nastoje da se olakša finansijska situacija običnih ljudi. Danas su na redu bila davanja majkama, deci koja boluju od retkih bolesti, povećanje plata, penzija i povećanje subvencija u poljoprivredi od 34,7 milijarde dinara", rekla je Tanasković.

Prema njenim rečima, opozicija ima svoje stavove i pravo na neslaganje, ali ne i na nasilje blokadom rada parlamenta.

"Rijalitijem koji su prikazali danas u najvišem domu opozicija je pokazala da je protiv davanja i napretka poljoprivrednika. Ipak, izborili smo se za ono što pripada poljoprivrednicima. Budžetske izmene i povećanje davanja države, biće sprovedene u najboljem interesu svih poljoprivrednika.  Ovo je još jedan od trenutaka kada se pokazuje odgovornost prema vama i državi", kaže Tanasković.

Ona je navela da su poljoprivrednicima od početka bila otvorena vrata države, predsednika, Vlade i Ministarstva poljoprivrede i da će tako biti i ubuduće za sve konstruktivne predloge.

Ministarka je rekla da predlog povećanja budžeta podrazumeva: povećanja subvencija po hektaru obradive zemlje sa 9.000 na 18.000 dinara, davanje po grlu priplodne mlečne krave sa 25.000 na 40.000 dinara, davanje po grlu priplodne krmače sa 15.000 na 18.000 dinara, povećanje premije za mleko sa 15 na 19 dinara i plavi dizel za poljoprivrednike.

 

 

Ona je dodala da je ove godine umanjena taksa za odvodnjavanje za 50 odsto, a od 2024. će biti ukinuta, kao i da .ukidanje takse

Ministarka je poručila da će za sve do sada objavljene javne pozive, davanja biti isplaćena do kraja septembra.

"I na kraju, postavlja se pitanje zašto se opozicija danas ovako ponašala, da li oni zaista žele vaš napredak, napredak Srbije. Da li njima poljoprivrednik znači kao čovek, kao onaj koji proizvodi i hrani sve nas, ili je samo oruđe u političkoj borbi? Predsednik Aleksandar Vučić, Vlada Republike Srbije i ja kao ministar koji zastupa vaša prava, ne odustajemo. Nastavljamo - nikad veći budžet u poljoprivredi podrazumeva ispunjenje svih vaših zahteva u ovoj godini, uz dodatno uređenje sistema i kontrolu davanja", navela je Tanasković na Instagramu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija