Biznis vesti

Tanasković: Redovno plaćamo subvencije, zaustavili smo širenje afričke kuge svinja

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2023

-

12:07

Tanasković: Redovno plaćamo subvencije, zaustavili smo širenje afričke kuge svinja
Tanasković: Redovno plaćamo subvencije, zaustavili smo širenje afričke kuge svinja - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da će država ispuniti sve što je obećala poljoprivrednicima, da će ih i dalje podsticati subvencijama te da su isplate za mleko u toku, a da će u septembru biti isplaćene i subvencije za zemljište bez obzira na to što kontrola parcela još traje.

Istakla je i da je zaustavljeno širenje afričke kuge svinja.

"Povećali smo subvencije po hektaru sa 9.000 na 18.000 dinara, za mleko sa prošlogodišnjih 10 na 19 dinara po litru, davanja po grlu sa 25.000 na 40.000 dinara a za krmače sa 15.000 na 18.000 dinara. Sve zajedno reč je o velikim benefitima," rekla je ministarka gostujući na RTS-u.

Govoreći o proveri parcela istakla je da je država ušla u treću nedelju kontrole, te da se odmotava klupko zloupotreba subvencija u poljoprivredi i sada se, kako je navela, zna ko su pravi, a ko lažni poljoprivrednici.  

"Iskontrolisane su 354 parcele, kod 280 su uočene nepravilnosti i utvrđeno da one ne služe za poljoprivredu, jer ne mogu da se obrađuju," naglasila je ministarka.

Dodala je da će oni poljoprivrednici koji su naveli da gaje jedne kulture a zapravo gaje druge, biti samo opomenuti da pravilno isparcelišu zemljište, a oni koji se uopšte ne bave poljoprivredom će biti prebačeni u pasivni status", rekla je ona.

Ocenila je da je zaustavljeno širenje afričke kuge svinja i navela da je eutanazirano 38.000 svinja, a da se vlasnicima čije su životinje ubijene redovno isplaćuju naknade za štetu.

"Bitno je da branimo velike farme, napravili smo pojaseve odbrane i to je dalo rezultate. Zaustavili smo širenje i nema panike među poljoprivrednicima", istakla je Tanasković.
 

Komentari (0)

Biznis