Politika

General Haris: Srbija izuzetno važan igrač u regionu, SAD žele blisku saradnju

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

11:51

General Haris: Srbija izuzetno važan igrač u regionu, SAD žele blisku saradnju
General Haris: Srbija izuzetno važan igrač u regionu, SAD žele blisku saradnju - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris izjavio je da je Srbija izuzetno važan igrač u regionu i da ima kritičnu ulogu u obezbeđivanju mira, a da je partnerstvo Ohaja sa Srbijom jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja predvođena general-majorom Herisom i privredna delegacija te američke savezne države, doputovaće danas u posetu Beogradu, gde će narednih dana, na inicijativu ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića, biti potpisan i sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i Ohaja.

"Ne mogu dovoljno da naglasim kritičnu ulogu Srbije u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu. Partnerstvo Ohaja sa Srbijom je jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju, da budu na istoj strani i da se zajedno kao partneri bave ne samo regionalnim već i globalnim izazovima. Srbija ima solidnu reputaciju koja doprinosi globalnim mirovnim misijama i oduševljen sam što vidim da su srpski i američki vojnici raspoređeni rame uz rame na Sinaju kao deo misije 'Međunarodne snage i posmatrači'. To je pozitivan znak stvari koje dolaze, a ja sam optimista u pogledu pozitivne putanje naše saradnje", rekao je Haris u intervjuu za portal userbiadaily.

Za regionalnu stabilnost potrebni su mirni, kontruktivni i predvidivi odnosi među susedima, naglasio je Haris i dodao da kao neko kome je duboko stalo do budućnosti Srbije, bilo mu je obeshrabrujuće da posmatra da je napredak koji je ostvaren ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, ugrožen eskalacijom tenzija.

"Budućnost Srbije je, naravno, u Evropskoj uniji i da bi se do toga došlo biće potrebno rešiti ovo pitanje. Dijalog je poslednja, najbolja opcija da se to postigne, i zato SAD tako snažno podržavaju napore pregovaračkog tima Evropske unije koja vodi dijalog", objasnio je komandant Nacionalne garde Ohaja.

Kada je reč o pitanju mira i bezbednosti, Haris ističe da EU i SAD nikada nisu bile bliže i fokusiranije nego sada, na ostvarenju obećanja evropskog projekta posle Drugog svetskog rata - Evrope koja je cela, slobodna i u miru.

Smatra da Evropa mora da uključi Zapadni Balkan, zbog čega SAD i EU vredno rade na vraćanju strana u dijalog kako bi se osigurala implementacija do sada postignutih sporazuma.

"Uzbuđeni smo što je Vojska Srbije dobila svoju prvu seriju Hamvija ili poznatijeg kao „Humvee“. Ova laka oklopna vojna vozila su decenijama ključni deo američke vojske i popularna su u SAD i među našim saveznicima. To što je Srbija nabavila ova vozila dobrodošao je znak povećane saradnje. Uveren sam da će ova vozila ojačati srpsku vojsku", rekao je američki general.

Istakao je da Ohajo planira da sarađuje sa Srbijom na održavanju Hamvija, i da ukoliko interesovanje Srbije za drugu američku vojnu opremu bude poraslo, dovešće do više mogućnosti i nove oblasti saradnje.

Kako je objasnio, zajedničke vežbe Srbije i SAD koje su se ove godine izvele - Sajber Tesla, Platinum Vulf i zajedničke helikopterske vežbe, predstavljaju okosnicu bezbednosne saradnje između Sjedinjenih Država i Srbije.

"S obzirom na odluku Srbije da uvede pauzu u vojnim vežbama sa drugim nacijama zbog rata u Ukrajini, pozdravili smo odluku Srbije da nastavi vežbe sa Nacionalnom gardom Ohaja i multinacionalnim snagama u vežbi 'Platinasti vuk'. Nadam se da će Srbija uskoro u potpunosti nastaviti vežbe. Događaji koji su nam ostali za ovu kalendarsku godinu su civilno-vojni multilateralni seminar, stručni razgovori, medicinska i inženjerska angažovanja i operacije rotacionih krila", naveo je Haris.

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini, i suočavanje sa pretnjom rata, primoralo je Evropu da preoblikuje svoju bezbednosnu arhitekturu i približilo je SAD i njene saveznike sa novim, mnogo oštrijim fokusom, a kao što je ovaj rat približio evroatlantsku zajednicu, Haris se nada da će približiti i Srbiju Evropi i SAD.

Naglasio je da Srbija prepoznaje strašnu ljudsku cenu ruskog rata, zbog čega je i donirala veliku humanitarnu pomoć, što je, kako kaže, za svaku pohvalu.

Haris je istakao da je u pogledu vojne saradnje, Nacionalna garda Ohaja već 17 godina posvećeni partner Srbiji u bezbednosnoj saradnji, i da Srbija može da računa na to partnerstvo, zbog čega se, kako kaže, nada da će to uticati na odluku Srbije o tome na koga želi da se osloni kao na predvidljive i pouzdane partnere u budućnosti.

"Ako bih saradnju Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije opisao sa samo dve reči, rekao bih 'robusna' i 'izdržljiva'. Samo ove godine imali smo skoro 40 zajedničkih događaja od male razmene stručnjaka do velike vežbe Platinatsti vuk u kojoj je učestvovalo preko 100 pripadnika Nacionalne garde Ohaja. Naša saradnja ima mnogo različitih oblika – sajber, inženjering, medicinski, odgovor na katastrofe, kapelanstvo, vojno obrazovanje, razvoj podoficira i tehnička obuka. Ovo govori o nivou poverenja i poštovanja koje imamo jedni prema drugima i koliko zaista cenimo naše partnerstvo", zaključio je on.

Dodaje da je partnerstvo Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije mnogo dublje nego što mnogi ljudi shvataju ili očekuju, što je i dovelo do istinskog prijateljstva među vojnicima i vazduhoplovcima, a takođe i među vojnim rukovodstvom.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja predvođena general-majorom Herisom i privredna delegacija te američke savezne države doputovaće danas u posetu Beogradu, gde će narednih dana, na inicijativu ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića, biti potpisan i sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i Ohaja.

Komentari (0)

Srbija