Politika

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj: "Naša zemlja se sprema za budućnost, a ne za rat"

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2023

-

23:41

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj: "Naša zemlja se sprema za budućnost, a ne za rat"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković izjavila je danas da se Srbija sprema za budućnost, a ne za rat i da je neistinita "maliciozna insinuacija" da „Srbija priprema novi rat na Balkanu“. 

"Srbija se, naprotiv, priprema za budućnost - privrednim razvojem, građenjem infrastrukture za bolјu regionalnu povezanost i pokretanjem regionalnih inicijativa sa cilјem da svi u regionu bolјe živimo”, navela je Janković u reakciji na autorski tekst “Da li se Srbija sprema za novi rat na Balkanu”, objavljen 28. avgusta u nemačkom listu “Die Welt”.

Autor teksta Aleksandar Rotert iznosi da „nedavno slanje oklopnih trupa na granicu sa Kosovom otvara pitanje naoružavanja Srbije“ ali ne kaže da je podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije bio iznuđeni odgovor na zapalјive i opasne poteze političara u Prištini, a ne uzrok krize, ukazala je Janković u tekstu koji je danas objavio "Die Welt".

Ona je podsetila da je uzrok bilo nasilno instaliranje nelegitimnih albanskih „gradonačelnika“ u srpske opštine na severu KiM, izabranih sa jedva 3 odsto glasova, u pratnji naoružanih pripadnika tzv. kosovske policije. 

EU je u saopštenju od 3. juna zahtevala od Prištine da smesta suspenduje policijske operacije u blizini opštinskih zgrada i da gradonačelnici privremeno vrše dužnost izvan opštinskih prostorija, navela je Janković, napominjući da se to do danas nije dogodilo. 

“Najoštrije odbacujemo zapanjujuću tvrdnju da Beograd u svojim ‘velikosrpskim pretenzijama’ posebno ima u vidu „delove Kosova, Republiku Srpsku i Crnu Goru“ i pitamo da li je za autora pretnja to što se Srbija diplomatskim i političkim sredstvima bori za ugrožena  prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u svojoj bespravno otceplјenoj pokrajini koja je unilateralno proglasila nezavisnost devet godina nakon okončanja sukoba i NATO bombardovanja Jugoslavije, izvršenog bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN”, naglasila je Janković.  

Srbija poštuje teritorijalni integritet svake članice UN, a u slučaju Bosne i Hercegovine podržava svaki dogovor predstavnika triju naroda sa cilјem bolјeg funkcionisanja BiH, dodala je.

Srbija brine o svojoj bezbednosti i modernizuje svoju vojsku, baš kao i brojne druge evropske zemlјe, ali isklјučivo u svrhu odvraćanja, a time, istakla je ambasadorka, nikoga ne ugrožava niti kome preti. 

“Vojnu opremu prodajemo i kupujemo u skladu sa međunarodnim normama, takođe i od partnera sa Zapada. Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je navode o kupovini dronova od Irana. Imamo dobru vojnu saradnju sa SAD, NATO-om i KFOR-om, dok Vojska Srbije češćem u mirovnim misijama EU daje doprinos miru i stabilnosti u svetu”, poručila je Janković.

Prema njenim rečima, Srbija se priprema za samit Berlinskog procesa u oktobru u Tirani. Ratifikacijom tri sporazuma u okviru ove inicijative pokazala je svoju posvećenost osnivanju zajedničkog regionalnog tržišta. 

Takođe, navela je, priprema se za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027. godine, na kojoj će predstaviti dostignuća naše zemlјe, ali i prednosti čitavog regiona. 

Janković je istakla da Srbija, iako mala zemlja, postiže zavidne rezultate u digitalizaciji, zahvaljujući brojnim nemačkim i drugim stranim investicijama i želi da nastavi  privredni i tehnološki uspon. 

“Za to su joj potrebni mir, stabilnost i saradnja u regionu. Ovo su teme koje zaokuplјaju našu svakodnevicu i ovako mi vidimo našu budućnost - sušta suprotnost onome kako to predstavlјa autor pomenutog članka”, zaključila je ambasadorka, prenosi nemački list.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija