Biznis vesti

Institut za svetsku privredu revidirao procenu o pad nemačkog BDP-a za ovu godinu

Komentari

Autor: Fonet

06/09/2023

-

23:11

Institut za svetsku privredu revidirao procenu o pad nemačkog BDP-a za ovu godinu
Institut za svetsku privredu revidirao procenu o pad nemačkog BDP-a za ovu godinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Perspektiva nemačke privrede sve je mračnija i ekonomisti sada očekuju dublju recesiju u ovoj godini, a Institut za svetsku privredu (IfW) u jesenjem izveštaju prognozirao je pad nemačkog BDP od pola procenta, umesto letošnjih 0,3 odsto.

Prognoza je revidirana zbog slabosti industrije, krize građevinskog sektora i pada privatne potrošnje, prenosi agencija DPA.

Kilski institut je naniže revidirao i procenu rasta za 2024, pa sada umesto rasta od 1,8, očekuje skromnijih 1,3 odsto, a istovremeno predviđa pad inflacije na 2,1 odsto 2024. i 2025. Sada je vidljivo da stari industrijski poslovni model Nemačke više ne funkcioniše, rekao je predsednik IfW Moric Šularik.

Privreda teško izlazi na kraj i sa uvećanom kamatom koja guši tražnju i na domaćem i na globalnom tržištu. Centralne banke su pokazale zube u suzbijanju inflacije, a nemačka privreda sada mora da se dokaže u tom novom okruženju, kazao je Šularik.

Ekonomisti IfW više ne očekuju da će nemačka privreda ove godine živnuti, iako je popustilo opterećenje zbog učestalih bolovanja i uskih grla u lancima snabdevanja iz pandemije. Šef istraživanja IfW Štefan Kots je ocenio da nemačka privreda još ne crpi svoj potencijal i da će ga u budućnosti efikasnije angažovati.

Međutim, BDP će biti oko tri odsto manji nego što je do izbijanja pandemije izgledalo moguće za 2024. i 2025. godinu, naveo je Kots.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis