Politika

Ministar Vučević se sastao sa komandantom Nacionalne garde Ohaja

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

14:02

Ministar Vučević se sastao sa komandantom Nacionalne garde Ohaja
Ministar odbrane Vučević sastao se sa komandantom Nacionalne garde Ohaja - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Nikola Nedeljković

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, i sa njim razgovarao o daljem unapređenju saradnje.

Ministar Vučević je naglasio da saradnja Srbije i američke savezne države Ohajo, u okviru Programa državnog partnerstva, predstavlja jedan od mehanizama koji prednjače u razvoju i unapređenju međudržavnih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Nikola Nedeljković

 

On je istakao da dve države nesumnjivo teže jačanju bilateralnih odnosa, sa jasnom namerom da prodube saradnju u oblasti odbrane, ne izlazeći iz okvira zacrtane vojne neutralnosti Srbije.

Saradnjom sa Nacionalnom gardom Ohaja, naglasio je ministar Vučević, podiže se stepen uvežbanosti pripadnika Vojske Srbije, jačaju se operativne sposobnosti i vrši se razmena iskustava u oblasti priprema za učešće u multinacionalnim operacijama i pomoći lokalnom stanovništvu u kriznim situacijama.

Tokom današnjeg sastanka, ministar odbrane upoznao je sagovornika sa aktuelnim pitanjima političko-bezbednosne situacije u regionu, sa fokusom na nepromenjeni stav Republike Srbije po pitanju statusa Kosova i Metohije, uz naglasak da Srbija čini sve da se pregovori Beograda i Prištine okončaju na najbolji mogući način, uz trajno i održivo rešenje koje će celokupnom regionu doneti stabilnost i prosperitet.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Nikola Nedeljković

 

Kako se navodi u saopštenju, komandant Nacionalne garde Ohaja general Haris izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa najvišim zvaničnicima Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

On je, takođe, ocenio dosadašnju saradnju sa Vojskom Srbije kao izuzetno uspešnu i izrazio opredeljenost za nastavak rada na njenom daljem unapređenju i podizanju operativnih sposobnosti pripadnika dveju vojski.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Komentari (0)

Srbija