Politika

U Beogradu susret poslaničkih grupa prijateljstva Srbije i Francuske

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

16:46

U Beogradu susret poslaničkih grupa prijateljstva Srbije i Francuske
U Beogradu susret poslaničkih grupa prijateljstva Srbije i Francuske - Copyright parlament.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom Jadranka Jovanović sastala se danas u Domu Narodne skupštine sa novoimenovanom predsednicom Grupe prijateljstva Francuska - Srbija u Nacionalnoj skupštini Francuske, Jael Menaš i članom Grupe Žoslen Desinijem.

Ona je istakla da snažnim bilateralnim odnosima posebno doprinosi stalni kontakt predsednika dve zemlje Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, što potvrđuje da je za Srbiju strateško partnerstvo sa Francuskom prioritet. 

Istakla je da dve zelje imaju dobru ekonomsku saradnju i da je povoljna investiciona klima u Srbiju privukla veliki broj francuskih investitora i projekata. 

"Naša Vlada i predsednik Republike posebno u fokus svog rada stavljaju upravo ekonomiju", naglasila je Jovanović i ukazala i na mogućnost unapređenja saradnje na polju IT sektora i ekologije.

Jovanovanović je izrazila je zahvalnost na podršci Francuske Srbiji na njenom evropskom putu, za koju je dobila potvrdu da će i u budućnosti biti prisutna. 

Ona je naglasila da je za Srbiju jedan od ključnih interesa stabilnost u regionu, te navela inicijativu Otvoreni Balkan koja najbolje ilustruje značaj saradnje i dobrih regionalnih odnosa. 

U svetlu toga govorila je i o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i naglasila da je Srbija potpuno posvećena dijalogu, ali da uslov za nastavak procesa normalizacije odnosa ostaje poštovanje potpisanih obaveza i bezbednost srpske zajednice na KiM.

Posebno se osvrnula na kulturu, za koju smatra da treba da bude temelj saradnje dve grupe prijateljstava. 

Menaš je naglasila da je cilj njene posete Srbiji bio da se bolje upozna sa istorijom i kulturom Srbije. 

Menaš je istakla da je tokom posete Beogradu obišla Muzej žrtava genocida, koji ju je snažno inspirisao da u cilju upoznavanja Francuske sa stradanjima Srba tokom istorije u Parizu upriliči izložbu o istoriji Srbije sa kojom, kako kaže, francuski narod nije dovoljno upoznat.

Nakon sastanka Jovanović i Menaš položile su vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu i u susretu sa turistima iz Francuske i spontano otpevale himne dve zemlje, "Bože pravde" i "Marseljezu".

Komentari (0)

Srbija