Politika

Vučić vratio Zakon o vodama na ponovno odlučivanje, Ministarstvo predlaže javnu raspravu

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2021

-

11:01

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić nije potpisao Izmene zakona o vodama i taj akt biće vraćen Skupštini na ponovno odlučivanje. On je ranije rekao da će taj propis potpisati ako je u skladu sa Ustavom, a da u suprotnom neće. 

Ministarstvo poljoprivrede takođe je danas predložilo Vladi Srbije da povuče iz procedure Predlog zakona o vodama i da o novom Nacrtu zakona bude sprovedena javna rasprava.

Ekološke organizacije kritikovale su predlog najviše zbog odredbe koja omogućava direktnu pogodbu prilikom zakupa vodnog zemljišta. Od predsednika i Skupštine tražili su povlačenje.

Za Euronews Srbija iz Predsedništva navode da "budući da nesaglasnost posebnog zakona sa sistemskim zakonom dovodi do nesklada u pravnom sistemu predstavlja potvrdu načela jedinstva pravnog poretka iz člana 194. stav1. Ustava Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić smatra da su se stekli uslovi za primenu ovlašćenja iz člana 19. Zakona o predsedniku Republike i vrati na ponopvno odlučivanje pomenuti zakon.

Prilikom žestokog neslaganja eko-aktivista i protesta koji su bili organizovani nakon što se saznao sadržaj novog predloga zakona o vodama jedna od prvih organizacija koja se pobunila protiv takvog zakonskog rešenja je bio RERI institut. Jovan Rajić, predsednik upravnog odbora te organizacije, kaže da je to samo jedan od razloga na koji su oni ukazali u otvorenom pismu koje su poslali ranije ove nedelje.

"Postoji i problem sa procedurom"

U pismu su, kako je objasnio, naveli da postoji nesaglasnost s postojećim propisima i opštim aktima, odnosno sa Zakonom o javnoj svojini.

"Pored toga postoji problem sa procedurom u kojoj je zakon usvojen sa drugim diskriminatornim odredbama zakona sa posebnim načinom uređivanja statusa splavova na teritoriji grada Beograda, posebnim ovlašćenjima kompanijama koje se bave eksploatacijom šljunka...", rekao je za Euronews Srbija Rajić.

Navodi i da ovo nije jedina nepravilnost. Objasnio je i da se zakon vraća Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje. Kako je objasnio srpski parlament može ponovo većinom da izglasa ovaj zakon i u tom slučaju bi stupio na snagu.

"Dakle, ne bi postojao mehanizam da se to vrati ponovo nazad", naveo je on, te podsetio da je RERI pokrenuo peticiju kojom se traži referendum, a koju je do sada potpisalo više od 68.000 građana.

Poručio je da ovakav zakon o vodama, ako ponovo bude izglasan vodi i "devastaciji reka i privatizaciju vodnog zemljišta na način da predviđa netransparentne usluge za davanje u zakup vodnog zemljišta ".

"Nema kriterijuma kome možete dati u zakup, za koju svrhu i to sve moze pogodbom da se uradi", ukazao je Rajić.

Komentari (0)

Srbija